19 Април 2024 г. Петък

Преглед на пресата

2014-06-14 08:20:56
Оставката на кабинета на Пламен Орешарски ще бъде обявена вероятно в сряда - ден след Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник. Самият кабинет ще работи в оставка поне до средата на юли.

Това са нагласите в кабинета според източници на “Труд”. Това означава, че изборите ще се състоят два месеца по-късно, във втората половина на септември.

Очаквано кабинетът "Орешарски" оцеля и при петия вот на недоверие - заради провал във финансовата политика, коментира "24 часа". Против внесеното от ГЕРБ искане за бламирането му гласуваха 114 депутати - от "Коалиция за България" и ДПС. Вота подкрепиха 109 народни представители - от ГЕРБ, "Атака" и независимите Светлин Танчев и Румен Йончев, възприемани като "депутатите на Николай Бареков". За да падне кабинетът обаче, са нужни 121 гласа, или с 12 повече от събраните.

"Консултациите при президента във вторник ще определят датата на изборите и кога правителството ще подаде оставка", цитира думите на зам.-председателя на НС Мая Манолова "Дума"Не е нормално през 12 месеца да се правят избори". Запитани за ефекта от евентуални предсрочни избори, 48% посочват, че очакват положителен за икономиката резултат. Близо 45 на сто прогнозират отрицателно въздействие, а около 7% смятат, че предсрочните избори няма да повлияят на икономическата обстановка.

"ДПС не е водило разговори с ГЕРБ за съставяне на ново правителство", заяви лидерът на движението Лютви Местан. Той отрече твърдения в изявлението на Волен Сидеров, който обвини двете партии в задкулисни договорки. "На Консултативния съвет ние ще бъдем в пряк и косвен режим на диалог с всички партии. Оставаме отворени", заяви Местан, цитиран от "Новинар". Той напомни още, че първите две политически партии имат водеща роля при определянето на датата за новите парламентарни избори. След като веднъж се обяви за предсрочен вот, Местан неведнъж подчерта, че мандатоносителят от страна на БСП трябва да реши въпроса. Лидерът на ДПС се надява именно на КСНС да се определи разумната дата за предсрочен вот. По думите на Местан съобразно това решение ще последва и оставката на премиера Орешарски.

"Първото, което ще кажа на Консултативния съвет при президента, е: Оттеглете ръководството на Сметната палата или всички да си подадат оставки! Иначе няма диалог!", споделя пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Трима мъже са арестувани за подготовка на убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава „24 часа“. Те били прибрани в компанията на още двама след сигнал за заговор за отстраняването на народния представител. Разследването е установило опити за подслушване и проследяване на Пеевски, съобщи магистрат. Ключов свидетел с първо име Б. дал показания, че е имало предложение към охраната на Делян Пеевски да го следи срещу заплащане. За услугата на гардовете били обещани 50 000 лв. Коментирало се и поставянето на проследяващо и подслушващо устройство, за да се знае кога и къде точно е народният представител от ДПС и какво прави.

Задържани са, според източник на "Труд", Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Те били са под стража от четвъртък сутринта, а подготвяли кръвопролитието през май. От пресцентъра на СГП нито потвърдиха, нито отрекоха появилите се информации, че сигналът е за заговор за убийство на Делян Пеевски чрез взрив, а Василев се сочел за поръчител. Цветан Василев е в чужбина в момента.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати