28 Март 2024 г. Четвъртък

Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени

2014-06-13 18:06:22
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер потвърди, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени.

Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни той на пресконференция, цитиран от БТА. 

Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.
Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО), поясни еврокомисарят.

Така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие. При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

По-рано днес в българския парламент премиерът Пламен Орешарски беше изслушан от депутатите за "Южен поток". Той заяви, че България не може да не се съобрази с изискванията на Брюксел за информация по „Южен поток“, нито с искането за спиране на действия по него до изясняването на поставените въпроси. Енергийният министър Драгомир Стойнев пък изтъкна, че България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Припомняме, че проектът беше замразен, а преди това ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни.

Европейската комисия призова днес страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят Газпром да спазва европейското право, предаде Франс прес. "Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер. "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той. Еврокомисарят призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика.

Йотингер отбеляза още, че Съветът на ЕС по енергетика е разгледал днес в Люксембург и въпроса за енергийната сигурност и вноса на течни горива, газ, въглища и уран. Кризата в Украйна даде нови измерения на този въпрос, коментира той. Йотингер съобщи, че краткосрочните мерки за обезпечаването на допълнителна енергийна сигурност за ЕС ще бъдат разгледани от Европейския съвет в края на юни, а средносрочните - през октомври.

Той изрази очакването през октомври да бъдат утвърдени допълнителни предпазни мерки за сигурността на снабдяването с газ на европейските граждани и дружества. Дотогава се очаква да бъде изготвен и анализът от проверките за устойчивост на европейската газопреносна система, които ще обхванат всяка държава от ЕС. Тези проверки ще целят установяването на слабостите и опасностите при осигуряването на доставките от газ и при свързването на газопреносните системи държавите от ЕС.

Съветът на ЕС днес е утвърдил предложенията от стратегията на ЕК за европейската енергийна сигурност и е направил допълнения. В стратегията се настоява за спирането на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с правото на ЕС, както и в светлината на стремежа за осигуряване на повече независимост от Русия в областта на енергетиката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати