Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Януари 22
Начало arrow Свят arrow Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени

Преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени

  Print E-mail
2014-06-13 18:06:22
източник: dnes.bg

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер потвърди, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени.

Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни той на пресконференция, цитиран от БТА. 

Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.
Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО), поясни еврокомисарят.

Така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие. При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

По-рано днес в българския парламент премиерът Пламен Орешарски беше изслушан от депутатите за "Южен поток". Той заяви, че България не може да не се съобрази с изискванията на Брюксел за информация по „Южен поток“, нито с искането за спиране на действия по него до изясняването на поставените въпроси. Енергийният министър Драгомир Стойнев пък изтъкна, че България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Припомняме, че проектът беше замразен, а преди това ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни.

Европейската комисия призова днес страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят Газпром да спазва европейското право, предаде Франс прес. "Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер. "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той. Еврокомисарят призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика.

Йотингер отбеляза още, че Съветът на ЕС по енергетика е разгледал днес в Люксембург и въпроса за енергийната сигурност и вноса на течни горива, газ, въглища и уран. Кризата в Украйна даде нови измерения на този въпрос, коментира той. Йотингер съобщи, че краткосрочните мерки за обезпечаването на допълнителна енергийна сигурност за ЕС ще бъдат разгледани от Европейския съвет в края на юни, а средносрочните - през октомври.

Той изрази очакването през октомври да бъдат утвърдени допълнителни предпазни мерки за сигурността на снабдяването с газ на европейските граждани и дружества. Дотогава се очаква да бъде изготвен и анализът от проверките за устойчивост на европейската газопреносна система, които ще обхванат всяка държава от ЕС. Тези проверки ще целят установяването на слабостите и опасностите при осигуряването на доставките от газ и при свързването на газопреносните системи държавите от ЕС.

Съветът на ЕС днес е утвърдил предложенията от стратегията на ЕК за европейската енергийна сигурност и е направил допълнения. В стратегията се настоява за спирането на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с правото на ЕС, както и в светлината на стремежа за осигуряване на повече независимост от Русия в областта на енергетиката.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?