25 Април 2024 г. Четвъртък

Кабинетът оцеля за пети път

2014-06-13 14:27:45

Правителството на Пламен Орешарски оцеля за пети път. За оставката на кабинета бяха 109, 114  бяха против, един гласува въздържал се.

Националистите на Сидеров изненадващо за първи път от съставянето на 42-то НС подкрепиха искането за оставкана кабинета.

168 народни избраници се регистрираха за присъствие в зала, което позволи на парламентарния шеф Михаил Миков да удари звънеца за начало на заседанието.

Минути, след като депутатите се събраха за гласуването на вота на недоверие, премиерът Пламен Орешарски бе посрещнат в зала в традиционната вече атмосфера -викове „Оставка" от местата на опозицията вдясно и ръкопляскания от народните избраници от БСП и ДПС. 

Дружно в залата влязоха и почти всички депутати от ГЕРБ. Ярко се забелязваше липсата на рожденика днес, а именно на лидера на опозицията Бойко Борисов, който е на едноседмично посещение в САЩ.

Лидерът на БСП Сергей Станишев в процедура по отрицателен вот заяви, че ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на недоверие точно по тема финанси. 
В този момент опозицията се ядоса и напусна зала. Потокът на вратите е перманентен процес, намеси се председателят на НС Михаил Миков. 
Осем милиарда лева струвало управлението на ГЕРБ, по думите на соцлидера. Милиард и половина според него са откраднати от здравето на българите. Червеният лидер коментира изказването на Бойко Борисов в САЩ, че нищо не обещава на българите, ако стане премиер. Нищо хубаво не обещава, затова правителството не падна, защити се Сергей Станишев.

Самото начало на заседанието пък започна с декларации на парламентарните формации, предхождащи гласуването на вота.

Държавата е в институционална криза, заяви Цвета Караянчева.

България е на прага на финансова криза, обясни тя. Депутатката изтъкна загубата на европейски средства при управлението, което за ГЕРБ не е изненада. Архитектите на предишната тройна коалиция имали опит в губенето на фондове на ЕС, по думите на Караянчева.

Прокламираната борба с битова и организирана престъпност била само пиар ходове. МВР бе впрегнато да пази властта от общественото недоволство, заяви Цвета Караянчева.

Бездействието на МВР и ДАНС станало особено видимо впредизборната кампания, когато медиите хващали търговците на гласове. Не бе пропуснат и провала на кабинета в сектор „енергетика".

ЕК ни предупредила, че няма да допусне Южен поток в противоречие на правилата на ЕС, но както каза Цвета Караянчева премиерът и пощальонът (бел. ред. визира министър Драгомир Стойнев) лъжели Брюксел, че проектът ще се изгради при спазване на правилата. Шамарът, който кабинетът получил от ЕС, по думите на Караянчева, ще се плаща от българските граждани.

Кабинетът не направил нищо, за да спре финансовите санкции от Брюксел по европейските програми. ЕК спря плащанията, недоволна е тя. От ГЕРБ изтъкнаха, че се наказвали кметове от ГЕРБ като се спирали парите по техни проекти. Оставанете на власт на Пламен Орешарски удължавало агонията в държавата, според опозицията.

Герберите се оплакаха и от ударните назначения в края на управлението. Не губете повече времето на българските граждани и го освободете от вредното си присъствие във властта, настоя Цвета Караянчева. България няма време за губене, подчерта тя.

„Мушмороци с мушмороци”, извика от парламентарната трибуна пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров с поглед към колегите си от парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ. Ядосан националист номер 1 обяви още преди гласуването на поредния вот на недоверие на опозицията - „Да, това правителство ще падне. Дори и тези, които го подкрепят, се отказаха от него”.

Сидеров се опита да прогнозира обаче какво ще се случи след оставката на кабинета „Орешарски”. 
„Правите ми се на герои и имате наглостта да обяснявате как ще се върнете на власт. Ние ви спряхме и няма да се върнете. Къде е вашият вожд? Нали имате вот за сваляване на правителството. Май не искате да го сваляте обаче", се обърна към опозицията Сидеров. 

Той обвини БСП за това, че иска да се върне на власт заедно с Николай Бареков и заподозря ГЕРБ и ДПС, че вече се договарят. 
„Чучулиги сладкопойни", бе другото обръщение на председателя на „Атака” към герберите. При подобни думи парламентарният шеф Михаил Миков изключи микрофона на Сидеров, но не му попречи да се зарече, че „Атака” няма как да бъде махната от политиката, защото - „не се гаси туй, що не гасне”.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати