Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Август 6
Начало arrow Икономика arrow Трайчо Трайков: Ръст от 3,5% за 2011 не е невъзможен

Трайчо Трайков: Ръст от 3,5% за 2011 не е невъзможен

  Print E-mail
2010-09-04 13:50:32
източник: dnes.bg

Икономически растеж от 3,5% през 2011 г. не е невъзможен. Това каза днес във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му вече се наблюдават положителни сигнали за българската икономика.

"Минаваме през един от най-трудните си периоди, който за щастие вече е към края си. Нямаме основание да очакваме някакво влошаване или обръщане на тенденцията”, коментира министърът.

Според него е необходимо да се развиват активни политики и затова икономическото ведомство е поискало повече пари за насърчаване на инвестициите. 

"Дефицитът според мен не е притеснение, по-важен е растежът, а не да сме отличници по отношение на дефицита", каза Трайков. 

Все още не са излезли официалните статистически данни за летния туристически сезон, но неофициалните потвърждават предварителната прогноза за ръст от около 5 на сто на нощувките, допълни Трайков. 

По думите му обаче ръстът в приходите ще е по-малък заради спада на цените на услугите.

"Брандингът е това, което ще ни отвори повече врати и ще привлече повече туристи", коментира икономическият министър, според когото тази година масовият туризъм се е справил добре. 

Трайчо Трайков не уточни какъв ще е новият бранд на България с аргумента, че тази дейност трябва да се свърши от професионалисти.

Икономическият министър съобщи още, че китайски инвеститор е проявил интерес към изграждане на завод в Добруджа, като инвестицията е за 120 милиона евро.

По думите му вниманието на страната ни трябва да е насочено към Далечния изток и конкретно Китай, заради целенасочената политика на страната да инвестира в чужбина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за ...
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?