24 Април 2024 г. Сряда

Кабинетът не трябва да бърза, няма воля за бързи избори!

2014-06-12 12:07:28
Кабинетът не трябва да бърза, след като няма политическа воля от ГЕРБ. Така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на въпрос ще подаде ли оставка правителството утре след вота на недоверие, както призова той на пленума на левицата.

От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори, това означава, че няма да се поддадем на условия на ГЕРБ, разясни той. 

Лидерът на БСП не коментира дали премиерът е готов да подаде оставка. „Правителството каза, че е готово да работи, докато не се появи служебно правителство и така е редното и така е законовото отношение“, смята той.

Станишев отново каза, че при заявена политическа готовност от всички партии и „с леко съкращаване на сроковете“ в Изборния кодекс е възможно да има избори до края на юли.

Той посочи, че това би позволило новият кабинет да направи своевременно бюджета за догодина, да приключи преговорите с ЕК по споразумението за партньорство и да посочи кандидатура за еврокомисар.

Лидерът на БСП обаче заподозря, че никой друг не желае спешни избори. Още след огласяване на моята инициатива за избори до края на юли започнаха всички да се дърпат, на първо място ГЕРБ, и започнаха да обясняват как това не е възможно. Възможно е, но е въпрос на политическа воля, такава очевидно няма от другите сили“, коментира той и допълни, че се правят дребни политически сметки, включително за референдума.

ГЕРБ показаха за пореден път, че са лицемерни – в самата инициатива за провеждане на референдум и в позициите, които уж отстояват, обвини Станишев във връзка с проваления днес пленарен ден заради липса на кворум.

По думите му очевидно ГЕРБ реално не подкрепят тезите, зад които застават в подписката.

След като БСП заяви, че подкрепя задължително гласуване, при това в истинския вариант, ГЕРБ се изплашиха, смята Станишев. 

Според него самите въпроси са написани по „безкрайно мъгляв начин“. Станишев се аргументира с думите, че ако се погледне ключовият въпрос за задължително гласуване, има най-различни версии и интерпретации.

Той обясни, че левицата ще държи въпросите да бъдат разписани ясно, за да знаят българите за какво гласуват, и посочи, че ГЕРБ са подменили в миналия парламент въпроса за допитването за АЕЦ „Белене“ и затова всеки е можел да гласува за едно или друго.

Янаки Стоилов коментира, че ГЕРБ и „присъдружният“ им инициативен комитет са подвели българите, подписали се зад инициативата на президента за референдум за изборните правила.

Има срок в закона парламентът да обсъди въпроса до 10 юни, тоест сме почти в рамките на сроковете, обясни Стоилов. Според него вчера в комисията по правни въпроси в повечето случаи ГЕРБ и ДПС са гласували заедно. 

По думите му можем да се окажем в парадоксалната ситуация, че НС не може да заседава, а правителството продължава да управлява.

От БСП заявиха, че не са събрани нужните 500 000 подписа, тъй като след проверка на ГРАО част от тях отпаднаха, но държат НС да се произнесе по инициативата

По думите му в последните дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава определени обещания от САЩ, но в тях нямало нищо, което да радва българските граждани.

Преди да се обещават облаги на чужди фирми, трябва да се каже как евентуалното партньорство с тях ще донесе изгоди на България, посочи Стоилов. 

По думите му, ако в тях се включва идеята за добив на шистов газ, „изглежда предстоящите парламентарни избори ще се превърнат в няколко референдума“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати