26 Април 2024 г. Петък

Унила Бразилия посреща футболното шоу на годината

2014-06-12 08:13:39
След като покани света на своето парти и похарчи милиарди долари за шоуто,от днес Бразилия ще бъде в центъра на световното внимание.

Довечера с двубоя между Бразилия и Хърватия от 23 часа се дава началото на най-очакваното спортно събитие на годината - световното първенство по футбол

Едномесечният турнир ще бъде смес от невероятния темперамент на домакините, уменията на 32 отбора и изпитание за туристи и местни фенове, които ще се сблъскат с незавършените проекти по домакинството. Засега настроението у домакините е по-скоро унило, отколкото на върха на положителните емоции.

Закъсненията в построяването и ремонта на стадионите, летищата и останалата инфраструктура, както и нерешените социални проблеми след изразходването на 11.3 милиарда долара предизвикаха протести през последната година, които донякъде убиха ентусиазма на заклетите във футбола бразилски запалянковци.

Бразилците казват, че всичко ще си дойде на мястото, когато головете започнат да валят по 12-те стадиона из цялата страна. Но в навечерието на турнира много от местните жители, известни със страстта към самбата и футбола са разочаровани.

"Много е трудно да намерим неща, които са за нас, феновете. Ние искаме да се забавляваме, но ни е трудно да ги намерим", заяви Ведран Лесич, част от група хърватски фенове в Сао Пауло, цитиран от "Ройтерс".

Най-запалените фенове са принудени сами да си създават забавления, като носят националните си флагове из града, пият по улиците и се събират да пеят на големи групи. В останалата си част бизнес центърът на Бразилия Сао Пауло изглежда спокоен.

​Очакваната експлозия в зелено и жълто все още не се материализира, а в навечерието на откриването графитите с атаки срещу ФИФА и местните политици са най-видимата част от предстоящото първенство.

"Депресиращо е. Изглежда хората нямат ентусиазма, с който разполагаха в други години, особено в страна, където футболът е в душата им", коментира Сесилия Саласар, 64-годишна аржентинка. 

Слабата организация доведе до огромни закъснения в ключови проекти, а работниците в няколко града се състезаваха с часовника, за да завършат стадионите, летищните терминали и пътищата. Някои проекти като влака стрела между Сао Пауло и Рио де Жанейро така и не бяха реализирани. 

"Невероятно е. Имаха година да се подготвят, но сега се оказахме в строителна площадка. Да се надяваме, че и бразилският отбор е така зле подготвен. Тогава Колумбия има шанс да стане световен шампион", коментира колумбийският бизнесмен Мануел Перейра при пристигането си на летището в Бело Оризонте.

В какво състояние е Бразилия ще се разбере тази вечер, когато Бразилия излезе срещу Хърватия в мача на откриването. Всички погледи ще бъдат насочени към местната звезда Неймар, който получи лека контузия на тренировка преди ден, но ще бъде готов за игра.

Нападателят на "Барселона" призова феновете да застанат зад отбора, като заяви, че те може да се окажат най-важния играч в преследването на рекордната шеста титла. Бразиля е смятана за големият фаворит да спечели първенството на домашна сцена, но запалянковците не останаха доволни от играта срещу Сърбия и се чуха освирквания.

​Бърз и техничен, дори в много отношения лицето на турнира, Неймар е поставен под огромно напрежение. За местните фенове всичко различно от титлата ще е провал.

"Очакваме много от 12-ия ни играч, това може да е най-важния ни играч", заяви 22-годишният Неймар в навечерието на първия двубой.

"Ако феновете са 100 процента зад националния отбор по време на целия мач, ще бъде трудно Бразилия да бъде победена"Ще играя ли утре? Просто да знам, за да мога да спя".

Треньорът на хърватите Нико Ковач от своя страна заяви, че няма проблеми със съня заради участието на Неймар. Ковач призна качествата на нападателя, но не го определи като кошмара за неговия отбор. 

"Имах шест месеца да проучвам техния национален отбор... и да намеря отговор на Неймар. Той е един от тримата най-добри футболисти в света, но знаем какво ни очаква. Не страда от безсъние заради него", каза той.

​Дали Бразилия ще заживее в ритъма на световното зависи много от Неймар и неговите съотборници. А до отключването на тази загадка остават броени часове.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати