20 Април 2024 г. Събота

Социолози: Българите искат предсрочни избори

2014-06-12 07:49:19
15 дни след евровота – 15% спад в доверието към кабинета, отчитат последните данни на „Галъп интернешънъл“, съобщи bTV.

47% от запитаните искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят.

Какъв е кредитът на доверие на последните трима премиери в самия край на мандата им? Тенденцията, която се очертава при всички премиери, е значителен спад в доверието.

Най-голям е при Сергей Станишев - 74% недоверие. При Бойко Борисов неодобрението накрая е било 71 процента. Изненадващо, според „Галъп“, Пламен Орешарски губи най-малко доверие - 68 на сто.

Според данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет, най-малко 6 партии ще влязат в 43-ия парламент, ако гласуват поне 4 милиона избиратели. Партия ГЕРБ би спечелила 22-24 % подкрепа.

Втори са БСП с 15-17 % Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16 процента. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура”. Участие имат и Реформаторите.

След оставката на кабинета „Орешарски“, президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок.

Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори.
Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. "Идеята, че има месеци в годината, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна.", категоричен е социологът Кънчо Стойчев.

Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

"До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата", смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, все пак са на мнение, че те трябва да се случат бързо, но не по-рано от септември, за да се подготвят добре и да не се стигне после до касирането им.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати