24 Април 2024 г. Сряда

Оставката май се отлага

2014-06-12 07:30:51

Преглед на пресата за деня


"Отлагат оставката май", пише "24 часа" на първа страница, а "Труд"Разпускането на 42-рото народно събрание и оставката на премиера Пламен Орешарски се отдалечават към юли, а предсрочните парламентарни избори към края на септември. Такива са нагласите сред депутатите в БСП."

 "Единственият начин изборите да са в края на юли е да има съгласие на всички сили. Ако се договорим, за един ден може да се ротира мандатът и президентът да насрочи избори за 28 юли", посочва пред "24 часа" Антон Кутев от БСП. По думите му лицето на партията трябва да бъде изчистено. "За мен следващите избори ще са борба за идентичността на БСП. След това можем да влизаме в коалиции", казва още Кутев.

В анализ за "24 часа"Забравете кое е най-подходящо за държавата. Важното е къде се пресичат личните интереси на основните играчи. Според мен това е датата 7 септември. Резервни варианти - 14 и 21 септември."

Политическа нестабилност е сериозен риск за националната сигурност, заявява в интервю за "Монитор" професор Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ. Според него точното време за провеждането на предсрочните избори не е от съществено значение. "Важен е периодът, а той при всички случаи е от сега до края на есента. Стана някак смешно политическите сили да се надцакват с това кой ще предложи по-ранна дата за тези избори", смята Денчев. Той изтъква, че чисто формално, българското законодателство дава възможност изборите да се насрочат юли месец. "Между впрочем именно в този момент трябва внимателно да се наблюдава президентът на републиката и неговите конкретни действия, свързани с крайно нестабилната политическа ситуация. Според мен той сега ще има идеалната възможност да се прояви като "баща на нацията" и аз съм уверен, че той ще стори това с достойнство", съветва Денчев. 

Има две принципни възможности за бъдеща развръзка на ситуацията, анализира в интервю за "Труд" политологът Анатолий Тодоров. "Едната е оставка на председателя Сергей Станишев и избор на ново ръководство, което да поеме отговорността за по нататъшния път на БСП. Другото е укрепване на Станишев и ръководството му. Тогава вероятно и други ще напуснат", смята Тодоров.

Калоян Паргов, председател на БСП-София, е категоричен, че няма друг изход освен оставката на кабинета. В отговор на въпрос за "Преса"Стандарт".

Темата на "Труд" насочва вниманието към летния сезон. Изданието пресмята, че заплатата за временните работници по морето може да достигне до 2000 лв. Търсене има не само за студентите, а за всички възрастови групи. Хотелите търсят камериерки и готвачки, общи работници и охранители - все длъжности, които могат да бъдат заемани и от хора на възраст. Ако владеят езици, е по-добре безработните да се насочат към круизните кораби. До 4000 долара с бакшишите може да стигне заплатата на сервитьор, пресмята вестникът.

Близо 70 нови хотела никнат по родното Черноморие въпреки  икономическата криза, подчертава във водещата си новина "Телеграф". Повечето от тях - около 50, са по южното крайбрежие. Някои вече очакват първите си гости, други цялото лято ще стоят недовършени, тъй като ги е хванала сезонната забрана за строителството.

 "Може да печелите дори и от това, че сте до Истанбул", съветва от страниците на "24 часа" посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. С откриването на линията до Варна дестинациите на турските авиолинии стават 254. "От тях само 41 са вътрешни, останалите 213 са международни, което веднага поставя компанията на челно място в света. От една страна това означава, първо, че турските авиолинии могат да доведат света във Варна. И обратното, могат да заведат Варна до  останалата част на света. Това са възможности за търговия, инвестиции, туризъм и ред други положителни неща за местната икономика", отбелязва Гьокче.
 
Нов скандал може да разтресе енергетиката, този път заради  председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Боян Боев. Срещу него на 9 юни е бил подаден сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според който Боев работи в нарушение, информира "Сега". Копие от сигнала е било пратено и до енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Нарушението е по две линии - заради това, че Боев е бил шеф на БЕХ точно преди да бъде назначен в ДКЕВР, и заради това, че 6 дни той е бил хем в управата на холдинга, хем в ръководството на комисията. Член 9 от Закона за конфликт на интереси не позволява на лица, които заемат публична длъжност, да издават удостоверения, разрешения, лицензии или да контролират тези дейности в интерес на дружества, в които те са членове на органа на управление.

 "Сега" цитира статистика, която нарежда България на дъното по конкурентоспособност в ЕС. Пореден лош сигнал за българската  икономика дойде вчера. На фона на рязко спадащия износ и на  очакванията за намаляване на кредитния рейтинг страната ни за пореден път бе класирана сред най-неконкурентоспособните в ЕС. На опашката компания ни правят затъналата в дългове Гърция и съседна Румъния, показва последният доклад на Световния икономически форум.

Зехтин менте, който се продава за 15 лв. и е произведен в Гърция, заля магазините в Пловдив. Продуктът, който по етикет е екстра върджин", всъщност представлява смес от палмово и слънчогледово масло. Това съобщава за "Новинар" доц. Мария Марудова, която е направила анализа на продукта по иновативен метод във Физичния факултет на Пловдивския университет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати