29 Март 2024 г. Петък

Експерт: Спирането на "Южен поток" е добра новина

2014-06-10 10:32:13
Спирането на „Южен поток” е добра новина за България, защото проектът не е реален и перспективен, смята енергийният експерт Димитър Иванов. В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air той допълни, че проектът е политически и корупционен.

„Южен поток” никога не е бил приоритет за Европа. Той все пак има бъдеще, но с друга структура и други участници, смята експертът. Според него в българския участък на "Южен поток" страната ни трябва да има мажоритарно участие (поне 51%, а не както досега собствеността да се поделя поравно между българската страна и "Газпром"). Освен това по думите му Русия трябва да гарантира газовите доставки и транзитните такси.

Димитър Иванов посочи още, че никой не знае има ли подписани договори по проекта у нас и какво е вписано в тях. Така все още не е ясно дали страната ни ще дължи неустойки заради прекратяването на работата по изграждането на газопровода.

Според него обаче не може да очакваме Европейският съюз да поеме евентуални неустойки срещу страната ни, каквато теза вече беше изказана от депутата на ДПС Рамадан Аталай, защото с „поне три доклада от ЕС са ни предупредили за проблемите около проекта”.

Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, смята още Иванов. „Русия може да бъде заобиколена като партньор, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения”, категоричен беше той.

Димитър Иванов посочи, че от 15 години има спорове между Украйна и Русия по отношение на газа. В основата им е желанието на "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа на Украйна. Тази мрежа е основният източник на доставки за Европа, обясни той. 

Експертът припомни още, че през миналата седмица правителството в Киев е предложило Русия да продава газа до границата с Украйна и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите в Европа. 

При това положение Москва няма да може да спекулира, че Киев пречи на газоподаването за Европа, коментира експертът. На този етап обаче това предложение не е получило отговор.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати