20 Април 2024 г. Събота

БСП иска и предсрочни избори на 28 септември, и задължително гласуване

2014-06-10 07:40:15

Преглед на печата 

БСП не се отказва нито от предсрочни избори в най-скоро време, нито от идеята за задължително гласуване. Няма да има и промени в ръководството на партията, защото не можело тя да води кампания обезглавена. Това реши продължилото повече от четири часа заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Конкретни дати обаче не били обсъдени нито за предсрочните парламентарни избори, нито за оставката на кабинета. "Краят на това правителство бе оповестен с пресконференцията, която даде  лидерът на ДПС Лютви Местан", подчерта член на ИБ, цитиран от "Труд".

Председателят на БСП Сергей Станишев е повторил пред ръководството на партията тезите си, че правителството е изчерпано и трябва да се върви към избори. Единственият член на соцръководството, който поясни на журналистите след заседанието на ИБ какви са били обсъжданията, бе евродепутатът Илияна Йотова. "Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо", каза тя.

"24 часа" препотвърждава новините от заседанието на ИБ на БСП. БСП е за възможно най-скоростни избори, дистанцира се от ДПС и поглежда леко вдясно за партньори. Лидерът Сергей Станишев засега остава начело на партията и няма да прави еврокариера в Брюксел. Той е подготвил доклада си за политическата обстановка в страната и се очаква на пленума утре дебатът да се развива около него. Анализът на резултатите от евровота ще е втора точка и по него не се предвижда дискусия. От "Позитано" 20 обясниха, че това е документ с много цифри от резултатите на партията по места и ще бъде раздаден на участниците, но нямало какво да се коментира по него.

"Избори на 28 септември. БСП и ГЕРБ бързат най-много с вота", обявява водещата новина на "Стандарт". Президентът Росен Плевнелиев също смята датата за приемлива, твърдят от "Дондуков" 2. Другият, обсъждан вариант е за 5 октомври. Тогава обаче е мюсюлманският празник Курбан Байрям. Очаква се кабинетът да  подаде оставка в следващите две седмици, което ще ускори курса към бързи избори.

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи, съобщава "24 часа". Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за  необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. 

Ежегодното договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) има негативно влияние върху заетостта, особено на нискоквалифицираните работници. Тази своя позиция Българската стопанска камара (БСК) представи в навечерието на първата  оперативна среща на социалните партньори по процедурата за договаряне на МОД по икономически дейности и квалификационни групи професии за 2015 г., пише "Дума". Камарата ще препоръча на своите членове, които ще участват пряко в договарянето на  браншово ниво, да настояват за "замразяване" на МОД, а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства -дори за намаляване на минималните прагове. От БСК подчертават, че увеличението на МОД притиска правителството да увеличава минималната работна заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда.

В интервю за "24 часа" Димитър Спасов, управител на "Кауфланд България"Закон вдига разходите за храна с поне 10%. Предвидените текстове всъщност са свръхрегулации. Те въвеждат редица забрани. От подобни регулации губи всеки - производител, търговец и в крайна сметка клиентът. Собствените марки на веригите ще бъдат убити, с това ставаме уникални в Европа. Със сигурност има нелоялни практики от някои вериги, но не трябва да се обобщава. Споровете могат да се решат по Търговския закон", убеден е г-н Спасов.

"Сега"БСП е в шок и от решението на Орешарски за "Южен поток". Решението според част от ръководството на столетницата е взето еднолично от премиера, обявено след срещата на министър-председателя с трима сенатори от САЩ. Представители на управляващите дават напълно противоречиви коментари - че нищо не е спряно или че премиерът се е объркал. Следобед казусът бе обсъден и от Изпълнителното бюро на партията. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, контрира премиера, като заяви, че ако на ситуацията се гледа стратегически и без емоции, проектът изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

Според "Труд"Крият има ли договор за "Южен поток". Това се оказа една от най-грижливо пазените тайна в България днес. В отговор на въпроси на ежедневника дали е подписан контракт с избрания строител - консорциум около руската "Стройтрансгаз" – и кога е станало това - от проектната компания "Южен поток България" отказаха да отговорят, с категоричното обяснение, че това е търговска тайна. Според бившия ни посланик в Москва Илиян Василев контрактът е бил парафиран преди дни.

Тайна се оказват и поисканите от "Труд" разяснения за цената и евентуалните неустойки при замразяване на проекта. В коментара на Христо Николов за "Труд"На преговори в Брюксел - само с "Южен поток" в джоба".

"24 часа" прави обзор на развитието на позицията на Сърбия за "Южен поток". Само за няколко часа вчера Белград смени становището си за това дали ще строи газопровода след решението на България да замрази проекта. Брюксел приветства решението на правителството на България временно да спре строителството на  "Южен поток". Това заяви Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Това е важна стъпка в отговор на опасенията на Еврокомисията, за които бе заявено миналата  
седмица", допълни Бергер. ЕК не очаква ситуацията около изпълнението на проекта "Южен поток" да бъде обсъждана в Брюксел на министерската среща Русия, Украйна и ЕС, заяви още говорителката, уточнява "24 часа".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати