25 Април 2024 г. Четвъртък

Русия плаши искащите членство в ЕС: Вижте какво правят с България

2014-06-09 20:13:36

Политиката на ЕС, насочена срещу проекта „Южен поток", е своеобразен преход към икономически санкции срещу Русия, обяви пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

Руският политик е сигурен, че блокирането на проекта от ЕК е свързано с кризата в Украйна и своеобразен преход към налагане на икономически санкции срещу Русия.

Чижов обръща внимание на факта, че българското правителство се е съгласило на 8 юни да спре работата по тръбата след разговори с група американски сенатори, включително сенатор Джон Маккейн, който е известен със своето отношение към Русия.

По думите на руснака изявлението на американския посланик в София показва, че тези, които обвиняват Русия, че използва енергетиката като средство за натиск, трябва първо да сепогледнат в огледалото.

Според него правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток".Руският дипломат е убеден, че блокираният от Европейската комисия проект е предупреждение за страни,стремящи се към споразумение за асоцииране с ЕС.

"Отбелязвам, че Еврокомисията постъпва така със страна, която е пълноправен член на ЕС. В този смисъл това е сигнал за държавите, които претендират за статут на асоциирани членки, предполагащ значително по-малко възможности за отстояване на собствено мнение. Надявам се, че този сигнал ще бъде чут в Киев, Тбилиси и Кишинев", подчертава Чижов.

Консорциум между руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми ще поемат строителството на българския участък.

Чижов заявява, че руската компания влиза в американски списък на санкционирани руски компании, но не е в такъв на ЕС. Според него тази ситуация е „тест за способността на ЕС да провежда независима от САЩ политика".

Аз не съм на ясно с детайлите на договора, но се съмнявам българските юристи да са се подвели, коментира още Чижов, като по думите му става въпрос за „чисто политически решения".Що се отнася до претенциите на Еврокомисията, то до момента, по думите на Чижов, тя заявява само, че се съмнява за съответствието на търга за изпълнител с европейските норми за конкуренцията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати