27 Април 2024 г. Събота

"Южен поток” е поредното унижение за страната, скочи Борисов

2014-06-09 16:45:53
"Южен поток” е поредното унижение за страната след „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение във Вашингтон.

Вчера премиерът Пламен Орешарски заяви, че се спира работата по "Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия. Това стана след срещата му с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

"За съжаление, един проект, който има и ОВОС, който действително можеше да донесе и работни места, да се направи така, че да се завъртят оборотите в икономиката, и в същото време да е изгоден и за цяла Европа, и за България, беше превърнат в поредното унижение за страната”, заяви експремиерът пред „Фокус“.

Борисов припомня, че още преди около година е заявил, че правителството ще провали проекта. Според него това се дъжи на некадърност, некомпетентност и корумпираност.
„Като резултат от всичко това – унижение за българската нация, за България – по цял свят да ни разнасят, че имаме такова правителство, което лъже и Брюксел, лъже и Москва, лъже и Вашингтон, лъже и българския народ“, отсече Борисов.

Той определи изказванията на енергийния министър като неадекватни, а самият министър се бил превърнал в пощальон до отделните столици. Според експремиера нямало никаква координация между Министерството на икономиката и енергетиката и съответно т.нар. "министър-председател”.

Борисов поиска, ако има подписан договор за проекта, той да бъде изваден и да се види има ли в него клаузи за наказания срещу страната ни, защото според негова информация „Орешарски излъгал Брюксел, че няма такъв договор“.

Лидерът на ГЕРБ поиска, ако България за пореден път понесе загуби заради некадърността и некомпетентността на правителството, да се потърси и някаква наказателна отговорност.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати