26 Април 2024 г. Петък

Енергиен експерт: Натискът на САЩ е „прецизен удар“

2014-06-09 09:27:59
България не нарушава Третия либерализационен пакет с проекта за изграждането на „Южен поток”, заяви в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.

Той посочи, че европейските директиви предвиждат газопроводите да бъдат въведени в експлоатация след одобрение от националните регулатори. Именно при издаването на разрешение за функциониране те трябва да бъдат съобразени  и да отговарят на изискванията в Третия либерализационен пакет, а не при строителството.

Тасев посочи, че ако „Южен поток” бъде въведен в експлоатация, без да отговаря на европейското законодателство, санкциите ще бъдат „жестоки” – 10% от финансовите приходи от проекта.

Според експерта проблемите около проекта са отчасти и заради лошата комуникация с Европейската комисия. „Политиката, която води страната, не е проактивна, а пожарникарска”, допълни още той.

Припомняме, че в неделя след срещата си с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи премиерът Пламен Орешарски заяви, че работата по "Южен поток" ще бъде спряна, докато не бъдат изяснени неяснотите около проекта. 

В края на миналата седмица пък американският посланик у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с фирми, санкционирани заради анексирането на Крим. Сред тях е и „Стройтрансгаз”, избрана да изпълни „Южен поток” на българска територия.

За Тасев натискът на САЩ е „прецизен удар” и не е имало никакво значение дали договорът със „Стройтрансгаз” е подписан прозрачно и след нормално проведена процедура.

Според ЕК обаче има съмнения как е проведена процедурата за избор на изпълнител на проекта. Затова и срещу страната ни беше стартирана наказателна процедура, която да изясни обстоятелствата по проведения търг.

Експертът коментира още, че „Южен поток” има бъдеще, след като бъде преразгледана процедурата за избор на изпълнител. Той обаче допълни, че не е ясно какви неустойки ще дължи страната ни при прекъсване на търговските взаимоотношения със „Стройтрансгаз”, защото договорът с компанията не е публичен.

По-късно днес в Брюксел ще се проведе тристранна среща между ЕК, Русия и Украйна по повод доставките на природен газ за Киев. Очакванията са руската страна да повдигне въпроса и за спирането на "Южен поток".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати