29 Март 2024 г. Петък

Оставката на Станишев ще бъде "след дъжд качулка"

2014-06-09 09:24:40
"Оставката на Станишев е неизбежна, но закъсняла. Тя трябваше отдавна да бъде подадена. Сега е като "След дъжд качулка", казва в интервю за "Труд" математикът проф. д-р Михаил Константинов. По думите на експерта ако Станишев не подаде сам оставката си, "ще му я подадат". 

"В БСП все пак са останали някакви здрави сили, които не искат да загинат заедно с това, което в момента ръководи той. Така че неговата оставка е ясна и ще се случи до края на годината. Може да стане и след изборите, което ще означава не крах, а пълен крах за БСП - нещо, от което тя може би се нуждае", категоричен е Константинов.

В отговор на въпрос за "24 часа"Въобще не мисля, че със смяната на лидера на партията изведнъж ще станем първи. Нали в тази кампания участват всички, които са някакви фактори - председател на партията, членове на бюрото, на Националния съвет, на областните общински съвети, секретарите на партийните организации. Всички ние сме участвали и изведнъж да кажеш "Да сменяме председателя, защото не победихме, е някак доста несправедливо." 

Във връзка с идеята за задължителното гласуване, лансирана от Станишев, Дъбов е категоричен, че първо трябва да се състои референдум. "Едва след като се чуе гласът на хората, може да се направят необходимите промени в конституцията, ако народът го е пожелал", казва Дъбов.

"Аз бих приел оптимистичната хипотеза, че при задължително гласуване за парламент БСП ще получи 10 процента, АБВ - също 10 процента, а големите печеливши ще са ДПС и ГЕРБ, анализира по темата пред "24 часа" журналистът Валери Найденов.

В интервю за "Стандарт"В рамките на няколко дни политическите сили ясно показаха, че предсрочните избори са неизбежни. Чуха се и различни предложения кога да се проведат те. В момента ударите под кръста и размяната на реплики посредством медиите няма да помогнат, напротив - ще задълбочат кризата. Необходимо е да се покаже държавническо мислене - първо трябва да се набележат неотложните и спешни мерки, които да се извършат от това правителство и настоящия парламент, и да се определи дата за изборите. При всички случаи процедурата за приемането на държавния бюджет за следващата година не може да бъде оправдание за отлагане на изборите и насрочване на датата им. Има разписани законови процедури, по които ще се работи приразличните хипотези и те ще се спазват. Не може да се спъва демократичният процес заради бюджетната процедура." 

Захариева е категорична, че предсрочните избори те трябва да се съчетаят с национално допитване за изборната система. "Референдумът обаче не трябва да се ограничава само с въпрос за въвеждане на задължително, а и за електронно гласуване, което ще улесни достъпа на гласоподавателите до изборния процес, особено що се отнася до сънародниците ни зад граница. В президентската институция сме категорични, че е много важно и необходимо задължителният и електронният вот да се въведат заедно", обявява експертът.

"В сравнение с предишни години от гледна точка на прокуратурата изборите преминаха доста спокойно", отчита в интервю за "24 часа" Борислав Сарафов, зам. главен прокурор. Към момента има 19 досъдебни производства, образувани са над 500 преписки. "Имаше множество сигнали, включително от медии - по всеки е направена проверка", посочва Сарафов. Работи се и по сигналите за злоупотреби при строежите на морето. "Имаме над 20 досъдебни производства срещу кметове на Созопол, Царево, Несебър, Приморско, срещу главни архитекти на тези общини и общински служители, но както вероятно и вие забелязвате, нямаме дела, внесени с обвинителен акт в съда. Това би следвало да означава, че или в тези общини няма корупция, или ние я разследваме зле", коментира Сарафов.

Според челото на "Телеграф" от 150 до 500 лева глоба грози собствениците на кучета, които заровят тялото на питомците си на Витоша. За разлика от Варна, Пловдив и други големи градове столицата не разполага с официално гробище за домашни любимци. Има обаче поне три нелегални такива - в природния парк, в Борисовата градина и в дерето между "Дървеница" и "Младост 1", алармира изданието.

"Немалка част от катастрофите са дело на млади и неопитни шофьори. Именно за тях имаме предложение - да се въведе т. нар. спешно здравно досие", апелира от страниците на "Телеграф" Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на пострадалите при катастрофи. "Нашето предложение е на една карта пластика да се качат 13 медицински показателя. Информацията се записва на нея", уточнява Тодоров. Този модел вече е въведен и се използва при западните водачи.

Статистиката показва, че между 60 и 80 души загиват на пътя, заради липса на спасяваща информация за пострадалия човек. Пластиката ще дава възможност на медиците да разбират на място дали пострадалият страда от някаква болест.

Близо 35 процента от пътищата в България са в окаяно състояние и от десетилетия плачат за ремонт, отбелязва "Преса". Констатацията е на регионалния министър Десислава Терзиева, но фактът, че над 7000 км от републиканската пътна мрежа /общо 19 602 км/ наподобяват лунен пейзаж, не е с днешна дата. Десетки населени места нямат връзка с цивилизацията, градове и села тънат в кал, шофьори карат в кратери и дирят обходни маршрути през полята.

Темата на "Труд"втора ръка"Монитор".

Частните съдебни изпълнители събират над 1 млрд. лв. Дългове и печелят около 40 милиона лева годишно само от начисляване на такси върху вземания от хората, показва проверка на "Монитор". Така средно на всеки от 156-те бирници се пада по 20 хил. лв. месечен доход. Огромната сума се трупа, тъй като частните съдебни изпълнители задължително начисляват проценти върху вземанията независимо дали човекът е решил да си плати дълга доброволно, или е имало изпълнително дело.

"През септември 25 български учители ще посетят Израел. Ще се обучават как да преподават по история за холокоста, а като се върнат, ще предадат знанията си колегите", анонсира пред "Труд" израелският посланик у нас Шаул Камиса Рез. По думите му центърът, в който ще бъдат лекциите, е единствен в света и там се изследва холокоста от всички гледни точки.

"Общото честване на празници е злоупотреба с миналото", е заглавието над интервю в "Преса" с Никола Попоски, министър на външните работи на Република Македония. Изказването му е по повод предложението на българският президент Росен Плевнелиев даима съвместно честване на Илинденско-Преображенско въстание, първо у нас, после в Македония.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати