24 Април 2024 г. Сряда

Пробват задължителен вот и без промяна в конституцията

2014-06-08 14:25:03
Въвеждането на задължителното гласуване за предсрочния парламентарен вот, който се задава, е пред провал, пише във водещата си новина вестник "Труд". Причините - в БСП има разнобой дали идеята на лидера им Сергей Станишев е осъществима и основателна. След като в петък посрещнаха с ръкопляскане идеята на Станишев за задължително гласуване, днес парламентарната група на БСП и ръководството на партията не могат да решат как точно да стане това. Ситуацията се усложнява допълнително и от референдума по темата, който е в ход и има събрана подписка. Затова червените решили да обсъдят предложението на Станишев не на обикновен пленум на Националния съвет, а на миниконгрес, за да се чуят повече мнения.

Под глава "24 часа" допълва, че БСП обмисля вариант да не се променя Конституцията, а само Изборният кодекс, за да стане гласуването задължително. На вътрешна страница в "Труд" публикува и различните позиции за идеята на Станишев за предсрочни избори и задължително гласуване. "За" се обявява Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. По думите му това е мярка срещу купения и  контролиран вот.

"Задължителното гласуване е предупредителна мярка към всички български граждани, но то би станало и неизбежна реалност при продължаващо нехайство на политическите партии към истинските проблеми на хората, водещо до отчужденост, неучастие в обществения политически живот и неучастие в изборите", допълва Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на "Коалиция за България"На партиите, които искат да превръщат свободната воля на хората в задължение, ще им припомня хубавата поговорка "Насила хубост не става". От своя страна, Десислав Чуколов, зам.-председател на партия "Атака" анонсира, че идеята за задължителното гласуване е била тяхна.

В интервю за "Преса"След резултатите от изборите, след изявлението на Лютви Местан стана ясно, че досегашното партньорство между ДПС и БСП не може да продължи. Кабинетът и досега управляваше с нищожна подкрепа, а очевидно доверието на обществото към правителството се е сринало. Станишев трябва да се справи с няколко проблема. Вътрешнопартийни, защото напрежението в самата БСП е огромно. Коалиционни - трябва да се разбере с ДПС как точно ще намерят изход от сегашната ситуация. И политически, и държавни - пада кабинет, който бе един от най-кратковременните, само онзи на Андрей Луканов се задържа по-малко време. БСП плаща много висока цена за загубата на вота и обяснимо Станишев е изнервен. Затова той трябва да намери първо обяснение на въпроса защо се налага да отидат на предсрочни избори, след като първоначално се кълняха, че кабинетът е експертен. Обяснението е нужно за пред неговите хора."

Перник защити славата на боен град. Вчера местните се вдигнаха срещу холивудската красавица Салма Хайек и Ейдриън Броуди, носител на "Оскар" за ролята в "Пианистът". Екипът на американската продукция "Септември в Шираз", разказваща история от Иран, се разположи в училищен двор в миньорския град, съобщава на първа страница "Стандарт". Хората в квартала не се развълнуваха особено до обяд. Тогава се появиха жени с бурки, мъже с по-тъмен тен и наболи бради. Те похапваха сладко от пластмасови чинии между епизодите. При вида им обаче баба реши, че са бежанци, и съобщи новината в кафенето. Мълвата се разпространи толкова бързо, че се наложи от общината да успокояват перничани.

Вирус, предизвикващ обрив, температура и диария, ще ни мъчи поне още две седмици, алармира на първа страница "Телеграф". Заради пъпчиците, които се образуват по кожата, заразата често се бърка с шарка. Най-много заболели има в София, Русе и Пловдив. Само през изминалата седмица са регистрирани 3061 случая, но много от заразените карат болестта на крак и не влизат в статистиката.

Пред "Монитор"Идеите ни за развитие на висшето образование вече срещат отзвук. Например при приема на студенти нещата се накланят повече към бройката и комерсиалния принос на всеки студент. Държавната поръчка на практика липсва, набляга се върху обучението на младите хора в областта на икономиката и правото, където трупаме кадри, които след това не се реализират. За разлика от моята област Ц медицината, както и стоматологията, фармацията, създаването на медицински сестри и акушерки, където всички завършилиq се реализират у нас или в чужбина. Многократно говорим за липсата на стимули към инженерните кадри, към студентите по математика, физика, химия... Нашата система на образование прави опит да се пречупи по отношение на професионалната кариера, но все още създава кадри преди всичко за обслужващата сфера, а не за сферите, свързана с науката, със създаването на научни продукти, на патенти."

Малко над 1 млн. лева е спечелил шеф номер 1 в държавната енергетика Георги Христозов през миналата година. Това показва декларацията му пред Сметната палата, съобщава "Труд". В сумата е включена и заплатата на Христозов, която той получава като председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. По-голяма част от дохода му - 815 000 лева, идва от "друга стопанска дейност", 131 000 - от наеми, и 71 309 лева - от трудови договори.

Тази година черешите ще останат скъпи, защото пороите и градушките помляха хиляди декари овощни градини, прогнозира под глава "Преса". Първи пострадаха най-ранните сортове, по-голямата част от тях отидоха за преработка, а изкупвачите даваха по 50-60 стотинки за килограм. Сега цените на черешите на пазара са с над 30 на сто по-високи, отколкото през миналата година. Килограм на едро се търгува по 1,36 лева, а по това време на 2013 г. се продаваше по 1,80 лева, припомня изданието.

Курортът Слънчев бряг за пореден път открива Лято 2014 на два пъти, подчертава "Труд". Акционерното дружество с шеф Златко Димитров даде старт на сезона в петък вечер с елегантен коктейл. Хотелиерите не бойкотираха събитието, но обявиха, че ще правят свое откриване на сезона в края на идната седмица - на "Елените". (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати