20 Април 2024 г. Събота

Хиляди българи излязоха на "Мълчалив поход на живота"

2014-06-07 16:48:40
Стотици майки, бащи и деца от Стара Загора излязоха тази сутрин на "Мълчалив поход за живота". Протестът е срещу убийствата на деца по пътищата и по улиците на България, а повод за него стана нелепата смърт на 4-годишния Паоло, прегазен на 2 юни на пешеходната зона в центъра на града. 

В Стара Загора протестът започна от площада пред сградата на Общината и достигна до ъгъла на бул."Цар Симеон Велики" и  ул."Кольо Ганчев" - мястото, на което загина момченцето. Районът отново бе затрупан с цветя и играчки, а мълчаливи там ги посрещнаха родителите му - Красимира и Иван Иванови, съобщава БТА.

Инициативата за протеста е на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе". Към тях се присъединиха и Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека за Валя", Фондация "Майки за донорството", Сдружение Бяла лястовица и Движение на българските майки.

Протестиращите настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки и автобусните спирки.
Близо 500 родители с децата си, както и по-възрастни граждани, се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Те поискаха сигурност на улицата и повече места за пешеходци в столицата.

Десетки граждани се събраха и в Русе и запалиха свещички пред сградата на общината в памет на нелепо загиналите на пътя деца. На шествието в Русе дойдоха предимно млади родители с децата си. Организаторите носеха плакати и раздаваха листовки с портретите на сгазени от недобросъвестни шофьори деца.

Сред дошлите на шествието бяха Мая и Пламен Митеви - родители на 16-годишната Петя, която почина преди 5 години, след като бе блъсната от тежкотоварен камион на булевард "България" в Русе.

Във Варна мълчаливото шествие започна от сградата на община Варна и продължи до Съдебната палата. В шествието се включиха около 200 души, които изразиха своята подкрепа към семейството на 4-годишния Паоло от Стара Загора. 

Жителите на Варна носеха в ръцете си десетки карамфили, плюшени играчки и балони, които поставиха на стълбите пред Съдебната палата на площад „Независимост” в града.

Десетки граждани на Плевен, предимно млади хора и майки с деца, също се присъединиха към похода. Инициативата премина под мотото "Възмездие за децата ни! Справедливи закони!". 

Магдалена Юсмеинова от сдружение "Зачатие" бе категорична, че законодателството, свързано с движението по пътищата и опазването на зелените зони не се спазва. Според нея най-ярки 
примери затова в Плевен са влизането с автомобили в парка "Кайлъка" и в Градската градина, което подлага на риск живота на стотици деца.

Мирното шествие от млади родители с деца в плевенската Градска градина се спря до детска площадка и вековно дърво. На това място в мълчаливо бдение хората хората запалиха свещи, положиха цветя и детски играчки в памет на загиналите по пътищата. 

В Пловдив близо 300 майки и бащи, заедно със своите деца, се включиха в протеста. Те издигнаха и лозунг „Да спасим децата си”, съобщава агенция „Фокус“.

Шествие се проведоха и в още няколко града в страната, между които Бургас, Разград, Банско, Благоевград, Габрово, Пазарджик, Сливен, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол и Велико Търново.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати