20 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата

2014-06-07 09:35:03
"Смятам, че политическата нестабилност влияе зле на икономиката. Бизнесът и парите се плашат от нестабилност, те търсят точно обратното“, заяви в интервю за "Стандарт"

"В този аспект, колкото по-бързо се проведе вотът и колкото по-бързо след него се сформира стабилно правителство, толкова ще е по-добре за икономиката ни. За първите 4 месеца от 2014 г. бюджетът не се изпълнява по план. Планираните за 2014 г. приходи, които са с около 2 млрд. лева спрямо тези за 2013 г., всъщност не се изпълняват и за тези 4 месеца имаме само 165 млн. лева повече. 

ДДС-то пък, което е основният приходоизточник, е със 120 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Дори да наваксаме през летните месеци, защото те са по-активни икономически, едва ли ще се изпълни тази приходна част над 2 млрд. лева. Оттук се очертава дупка в приходите от 1 млрд. лева, като същевременно правителството продължава да прави разходи. Политическата нестабилност ще повлияе допълнително върху тези приходи”, отчита Стоянова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев даде да се разбере, че е готов за война с ДПС, след като заговори едновременно и за предсрочни избори през есента, и за задължително гласуване, пише под глава "Труд". На първа страница "Сега" определя действията на Станишев като "отчаяна анти-ДПС вълна". Лидерът на БСП забрави за презрението си към задължителното гласуване и го предложи, пише вестникът в подзаглавие.

Според челото на "24 часа" съдбата на кабинета е била решена след шестчасов емоционален разговор в сряда вечерта. Основни участници били Станишев и Местан, твърди високопоставен правителствен източник. Дни преди това лидерът а БСП се видял с Ахмед Доган.

"Доверчив съм и ние бяхме абсолютно коректни за тази една година", е заглавието над интервю в "24 часа"Първо, е добре да се знае, че едно служебно правителство не може да приеме бюджета. Няма кой да го направи. Очевидно е, че държавата има нужда от ясен бюджет и всички въпроси на политическия процес, в това число дата на избори, начин на провеждане и гарантиране на тяхната честност, са на първо място функция на политически партии. 

Президентската институция също трябва да участва в този процес, ако се стигне до извода, че трябва да има предсрочни избори, което очевидно е ясна тенденция", посочва Станишев.

"Предсрочните избори не са заради управленската въртележка - да се смени една управляваща конфигурация с друга, а да се възстанови демокрацията", коментира по темата в интервю за "Труд" избраният за евродепутат Томислав Дончев. "Първата задача е да има честна изборна надпревара. Трябва да се помолим в нея да има по-малко политически токсини, защото в последната кампания отсъстваше политическият дебат. 

Важно е хората да могат да изберат между идеи и лица. А дали сме готови за вот, от утре мога да вляза в изборна кампания, макар още да не съм се наспал от предишната. А още от другата седмица по решение на Изпълнителната комисия събирам екип и започваме да пишем предизборна и управленска програма", обявява още Дончев.

Никога досега БСП не е била толкова окаяна. Партията се оказа големият губещ, каквито и оправдания да си търси, констатира в своя анализ за "Сега" Галя Горанова. "Десетият поред разгром обаче не е основание за лидера Сергей Станишев да подаде оставка. Няма и кой да му я поиска. Следизборната парализа в редиците на БСП и неспособността на многохилядната й членска маса да премести мебела, в който се спъва за десети път, е убийствена диагноза. 

Преструктурирането на политическото пространство, което се налага след изборите, има икономически отражения на преструктурирането на политическото пространство, допълва в друг анализ за "Сега" експертът Емил Хърсев. "Очевидно е, че то засяга не само България, но и Европа. Има ясно изразено намерение за постигане на едно по-широко съгласие както в ЕС, аз се надявам да се случи същото и в България. Това е изключително обнадеждващо или поне така се оценява от бизнеса в целия континент и в света, защото очевидно има добри намерения да се следва германският модел и при конструирането на новата ЕК", смята икономистът.

Близо половин милион лева са спестили 17-те министри от кабинета заедно с премиера през 2013 г. Това показват декларациите им пред Сметната палата за имотното им състояние, отразява на вътрешна страница "Стандарт". За една година премиерът Пламен Орешарски заедно със съпругата си Елка са увеличили спестяванията си в банка с 12 хил. евро. Средствата са от заплати и лихви. 

Преди година премиерската двойка декларира влогове за 170 000 евро. От лекциите си в УНСС премиерът е получил през миналата година близо 12 000 лв. Орешарски е декларирал остатък от лизингово задължение за автомобил в размер на 2400 лв. Вицепремиерът Даниела Бобева пък е подала празна декларация. 

"За духовната бъркотия у нас вина носят и хората на перото - едните предпазливо се затвориха в своята черупка, други се оставиха на мътната вълна от груб прагматизъм и политическа чалга във взаимоотношенията", смята поетът Георги Константинов. В интервю за "Преса" той подчертава, че дори и за добрите български творби, днес рядко се говори в медиите. Според него четенето на наши автори е лукс, а в последните години никой от трибуните на парламента не е споменавал "българска литература". 

"Иманярите станаха тарикати. Те не търсят само злато, а всичко старо, защото знаят, че то струва пари. Вчера ми се обадиха от ДАНС и ми съобщиха, че на Дунав мост са задържани 70 кг монети и статуетки", съобщава пред "Монитор" професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Въпреки това се очаква добро археологично лято. 

Отпуснати са 12-13 млн. лв. за проучване на трасетата на магистралите. "Започнали сме  разкопки на крепостта Червенка, която беше територия на военна база. Оказа се, че полуостровът е ограден от мощна крепостна стена с особено дебели стени. Копаем също така една крепост на цар Калоян, близо до Ивайловград, и една крепост в Якоруда", казва още Димитров.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати