25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ иска 2 в 1 - референдум и предсрочен вот

2014-06-06 16:39:56
Референдум за задължителното гласуване да се проведе заедно с предсрочните избори. За това се обявиха от ГЕРБ, след като по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев лансира идеята за въвеждане на задължителен вот. 

Според него това го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите. По думите му, за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи.

От ГЕРБ са категорични, че има време това Народно събрание да приеме решение за произвеждане на национално допитване, което да отговори и на въпроса за въвеждане на задължителен вот. 

„Днешният призив на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължителното гласуване изглежда неискрен, обслужващ двустранните отношения с ДПС и невъзможен за реализиране в преброените дни на 42-то Народно събрание и кабинета на Пламен Орешарски”, се посочва в позицията на народните представители на ГЕРБ, цитирана от партийния пресцентър.

От партията напомнят, че депутатите на ГЕРБ винаги последователно са отстоявали идеята за въвеждане на задължителното гласуване. Според тях само по този начин може да бъде преодолян купеният вот. 

Трите парламентарни групи на БСП, ДПС и „Атака” категорично се противопоставяха на предложението на президента за произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване, напомнят от партията. 

ГЕРБ участва активно в събирането на подписи заедно с „Инициативния комитет за провеждането на референдум в подкрепа на предложението на президента. 

„При разбиране от страна на парламентарните групи в 42-то Народно събрание днес можехме да имаме въведено задължително гласуване, в това число и чрез промяна в Конституцията. Тогава обаче останалите групи и най-вече БСП се противопоставяха категорично на тази идея“, категорични са от ГЕРБ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати