20 Април 2024 г. Събота

БСП иска предсрочни избори и задължително гласуване

2014-06-06 11:52:48
БСП се обяви за предсрочни избори, но не незабавно.

Изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната, изтъкна лидерът Сергей Станишев.

По думите му на база политически разговори, включително при президента, трябва да се даде стабилност на държавата.
Лидерът на БСП отказа да обсъжда конкретни срокове за предсрочни избори, но по думите му в тази сесия на парламента могат да се свършат важни неща, например да се приеме бюджетът за догодина. Станишев напомни, че служебно правителство не може да направи това, защото липсва работещ парламент.

Той обяви готовност за обсъждане на конкретни дати и ролята на бъдещото служебно правителство в политически консултации.

Лидерът на БСП вече каза, че не е добро решение нито избори незабавно, нито да се отлагат с една година, а в отговор на въпрос уточни, че не е добре и те да са напролет.

Станишев заяви, че правителството е свършило немалко работа, но в последните месеци и в условията и на предизборна среда е имало натрупани проблеми и грешки, които трябва да бъдат отстранени.

Лидерът на социалистите подчерта, че предсрочните избори няма да решат проблемите. БСП никога не се е плашило от избори. Ще проведем консултации за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната, но не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, каза той.

Според него не е уместна тезата „избори незабавно“.

Станишев каза, че отговорното отношение изисква да се решат важни и спешни задачи.

Никой отвън или отстрани няма да ни спаси или да реши проблемите на България, подчерта той.

Лидерът на левицата подчерта, че политизирането на „Южен поток“ не е правилно и не е справедливо към България.

Умея да нося моята отговорност пред БСП, каза Станишев, попитан кога ще си подаде оставката. Той допълни, че редица въпроси ще се решават в партията, а не на пресконференцията. По думите му сметките кой ще бъде еврокомисар са вторични след това, което се случва в страната. 

Левицата се обяви и за задължително гласуване. Според Станишев го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите. По думите му за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи. Лидерът на левицата уточни, че задължителното гласуване не е универсално решение на всички проблеми, но според него сега имаме „полулегитимна демокрация“По природа съм доверчив човек и се отнасям добронамерено и коректно към всеки". Според него БСП е имала коректно партньорство спрямо ДПС.

Вчера започнахме разговор с министрите в кабинета, за да чуем тяхната оценка за свършеното и за важните неща, които трябва да се свършат, каза той и отново подчерта, че анализите и решенията за действия ще бъдат взети в партията.

Лидерът на БСП каза още, че форматите на управление се определят от българските граждани, а в ЕС в резултат на евровота се очертава най-вероятно широка коалиция между ЕНП и ПЕС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати