28 Март 2024 г. Четвъртък

ДПС поиска предсрочни избори, от ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие, сенатор Маккейн идва у нас...

2014-06-06 06:34:45

Искането на лидера на ДПС за предсрочни избори е водеща тема за петъчните вестници.

„Избори до края на тази година - последната неделя на ноември или първата на декември. Това поиска в изявление пред медиите в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан. 
Изказването му изненада БСП, както и повечето от останалите политически играчи.
Правителството подава оставка в края на септември, най-късно в началото на октомври и плавно предава властта на служебен кабинет, който да подготви предсрочните парламентарни избори, начерта Местан сценария. Анализът на ДПС показвал, че пълният мандат на кабинета е невъзможен - "той не е път към стабилност". Необходимостта от контролиран, плавен преход към успокояване на политическия процес отваряла пред кабинета "Орешарски" три възможни хоризонта - до октомври 2015 г., когато да се направят избори 2 в 1 (местни и парламентарни), до юни 2015 г. или след 4 месеца. "Нашите предпочитания са към третия вариант. Сега е време всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си", обяви лидерът на ДПС.
Вариантът разпускане на кабинета след 4 месеца има голям минус, посочи лидерът на ДПС - приемането на новия бюджет. Но Местан вече се консултирал с финансисти и стигнал до заключението, че проблемът не е нерешим.
Не налагаме на никого тази позиция. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог. Аз бих призовал всички да пият кафе, обърна се той към останалите партии с уговорката, че има предвид "кафето като медиатор". След онова в Кърджали преди евровота обаче не е пил ново с Бойко Борисов, обясни Местан.
"Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", отговори зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Трябва да се мисли за дата за предсрочни избори, каза обаче вечерта министърът на отбраната и говорител на БСП Ангел Найденов пред БНР..." .- в. „24 часа".

„Управляващата коалиция БСП - ДПС проскърца силно днес на първата година от мандата на кабинета "Орешарски" и след провала на левицата на евровота.
ДПС поиска откровено предсрочни избори до края на годината...
БСП засега залага на ремонт на правителството и налагане на своите приоритети в оставащата част от мандата, колкото и да е тя. Говорителят на БСП Ангел Найденов все пак посочи, че е време да се обсъди дата за предсрочен вот и че партията не се страхува от избори...
Местан предложи две дати за предсрочни избори - 30 ноември или 7 декември.
"Това ще рече още 4 месеца мандат, оставка на правителството в края на септември или началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и насрочване на вот", обясни лидерът на ДПС... Призна и за среща със Станишев предния ден, но отказа да бъде "негов говорител".
Местан посочи един минус на изборите в края на 2014 г. - невъзможността за приемане навреме на бюджет 2015. Но припомни, че и в този случай има законова възможност - харчат се по 1/12 месечно от бюджета за предходната година.
Местан обясни, че евровотът е поставил въпроса дали кабинетът може да премине "от стратегия на оцеляване към ефективно управление"Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на премиера, това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел".
Според политици от управляващото мнозинство Орешарски бил готов да подаде оставка в момента, в който БСП и ДПС излязат с решение за това. Социалистите обаче не били склонни да приемат дата за вот, посочена от партньора им или от опозицията, и щели да търсят друг ход..." - в. „Труд".

„ДПС заряза социалистите и даде 4 месеца на Орешарски
Премиерът Пламен Орешарски подаде ръка на Лютви Местан броени часове след като лидерът на ДПС очерта края на мандата на действащото правителство. Двамата се ръкуваха пред благо усмихнатата Маргарита Попова. Това се случи на срещата, организирана от БАН и "Преса", с новоизбраните български евродепутати. На сбирката избраният за евродепутат Сергей Станишев не се появи.
ДПС скъса публично коалиционните си отношения с БСП, като обяви курс към предсрочни парламентарни избори и определи датата за тях - 30 ноември или 7 декември. Лютви Местан начерта на пресконференция графика за, по думите му, плавен преход към политическа стабилност. Сергей Станишев продължи да мълчи.
Графикът на ДПС е оставка на кабинета през септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет, назначен от президента, и провеждане на предсрочен парламентарен вот в края на ноември или началото на декември. Местан не обясни защо държи на тези дати, но се разбра, че предложението му едва ли е подкрепено от Сергей Станишев, въпреки че двамата все пак са разговаряли в сряда. Лидерът на ДПС съобщи, че е отворен за други предложения и с репликата "Време е за кафе" призова за старт на политически консултации с другите партии..." - в. „Сега".

„Изявлението на председателя на ДПС Лютви Местан за предсрочни парламентарни избори наесен изненада до ступор партньора им БСП и не донесе радост на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов...
Премиерът Пламен Орешарски, който днес се срещна с новите български европейски депутати, умело не отговори на журналистическите въпроси по темата. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който е в неизвестност за по-голямата част от съпартийците си, но най-вероятно е в София, няма публично изказване по темата.
Всъщност думите на Лютви Местан не са изненадващи, ако се проследят намеците му от изборната нощ досега. Днешната му покана за кафе, което ДПС може да изпие с която и да е партия, започна със спечелването на четири мандата за Европейския парламент, за колкото се пребориха и социалистите. Местан първо прехвърли решението за бъдещето на кабинета "Орешарски" на БСП, последва изказването, че няма как правителството да изкара цял мандат, а накрая определи като най-вероятно провеждането на предсрочен вот на 30 ноември или 7 декември тази година...
Реакциите на депутати от левицата днес варираха от пълен ступор до съжаление, че не БСП е партията, която предлага изход от ситуацията, а инициативата е иззета от ДПС...
Бойко Борисов, който от няколко седмици си търси кафеварката из парламентарните стаи, отново поиска оставка веднага и провеждане на избори в най-кратки срокове. Заяви, че не е радостен от избраните от ДПС дати за предсрочни избори, защото били пагубни за България. Той посочи, че няма време за отлагане, защото ще бъде застрашена процедурата по приемането на бюджет за 2015 г..." - в. „Дневник".

"Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски"...
Тези думи на Лютви Местан прозвучаха от зала "Запад" на парламента малко след 10.30 часа сутринта. И за секунди обиколиха държавата. Още преди края на изказването му червените депутати започнаха да се вайкат и да се събират на заседание, търсейки лидера си Сергей Станишев. Той обаче не се появи в Народното събрание. Съпартийците му го откриха на "Позитано" 20 час след изявлението на Местан. Вместо заседание обаче в червената централа лидерът на БСП води разговори на четири очи с най-приближените си. "Станишев е развял бялото знаме, предлага партията да се поеме от Михаил Миков или Драгомир Стойнев". Думите на червени депутати се търкаляха из централата на БСП, всявайки все повече смут в редиците на партията. Среща между Станишев, Миков и Стойнев се състоя (виж стр. 3), но никой от участниците в нея не потвърди официално, че темата е била рокадата на върха в БСП.
"Ще подам оставка, но партията трябва да бъде поета от човек, който да не позволи БСП да се разцепи и хората ни по места трябва да бъдат сигурни и да работят за победа", обърнал се към Миков и Стойнев социалист номер 1. Той откровено признал, че за председателския пост на БСП вижда най-подходящ един от тях двамата. Близо 40 минути продължил разговорът в кабинета на Станишев, уточниха запознати. В 18,30 ч Миков отново се върна в кабинета на Станишев.
Няколко сценария за излизане от ситуацията били обсъдени при закрити врати по време на разговори между Сергей Станишев и неговите заместници, членове на Изпълнителното бюро и шефове на парламентарни комисии. .." - в. „Стандарт".

Друга тема от петъчния печат е внасянето на нов вот на недоверие от ГЕРБ срещу правителството.

„ПП ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски в областта на фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Подписи под мотивите са положили председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители. Според народните представители от ГЕРБ, желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи, доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.
„Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо, че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи, само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове, в бюджета за 2014г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013г. От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв. като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013г. Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци от една страна, а от друга страна промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013г. в началото на 2014г", се посочва в мотивите към вота на недоверие..." - в. „Сега".

„ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски в областта на фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията...
Според ГЕРБ освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване.
"Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", продължава още съобщението..." - в. „Дневник".

Срещата на президента Росен Плевнелиев с новия шеф на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов също намира място на страниците на всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев отиде на крака в сградата на НСО, за да проведе работна среща с новоназначения шеф на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов.
"Очаквам от НСО да действа екипно, професионално, надпартийно и да следва европейски подход", каза по време на срещата си държавният глава.
Пред екипа на държавните гардове Антонов акцентира на виждането на новото ръководство на службата за най-важните и краткосрочни приоритети - съхраняване и укрепване на стабилна работна атмосфера в службата. „Предстои цялостна реформа, но не самоцелна промяна, а целенасочена управленска работа, подчинена на разбиране за единство на приемственост, законност и обновление", казал генералът пред колегите.
Антонов е обяснил, че промяната ще се налага без "чистка", а лоялността към институцията щяла да бъде важен фактор при реализацията и кадровото израстване на служителите..." - в. „Стандарт".

„В Национална служба за охрана се проведе работна среща на президента на републиката с ръководния състав на Национална служба за охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на службата.
Началникът на службата генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов откри работната среща, посветена на очертаване на приоритетите на дейност в НСО в условията на променящата се среда за сигурност на национално и международно ниво. В своето експозе той акцентира на виждането на новото ръководство на службата за най-важните и краткосрочни приоритети - съхраняване и укрепване на стабилна работна атмосфера в службата. „Предстои цялостна реформа, но не самоцелна промяна, а целенасочена управленска работа, подчинена на разбиране за единство на приемственост, законност и обновление". Промяната ще бъде реализирана без „чистка" по конюнктурни и непрофесионални критерии, сподели ръководителят на службата. Лоялността към институцията ще бъде важен фактор при реализацията и кадровото израстване на служителите, подчерта ген.-лейт. д-р А.Антонов.
Друг важен приоритет ще бъде надграждането на собствените добри практики и въвеждането на такива от европейските партньори. От ключово значение за успешното изпълнение на мисията и дейностите на службата са финансово-бюджетни възможности. Без съвременно и модерно оборудване не е възможно да се поддържа адекватен функционален капацитет и високи професионални стандарти. Средствата за годината са разпределени и ще се търсят основно резерви за разместване, заяви началникът на НСО. За да изпълнява ефективно своите отговорности, службата ще активизира взаимодействието си с всички структури от сектора за сигурност, подчерта ген.- лейт. д-р Антонов.
В своето обръщение държавният глава пожела успех на новия ръководен екип на службата и декларира своята пълна подкрепа за него. „Ползвате се с пълното ми доверие. Вярвам на новото ръководство, благодаря на старото..." - в. „Дневник".

Укрепването на евро-атлантическото партньорство на фона на кризата в Украйна също е сред темите на вестниците.

„Военният министър Ангел Найденов е поискал по-мащабно присъствие на войски от НАТО в България. Това съобщи самият той след заседанието на комисията по отбрана в парламента. Министърът беше на срещата на военните министри на НАТО в Брюксел.
Става въпрос за провеждане на повече и по-дълготрайни учения на територията на страната ни. Провеждането на учения се използва и от НАТО, и от Русия, за да се прикрива засилването на военната мощ в определена зона.
Очаква се в България да има повече учения на Военновъздушните сили от страните на Алианса, както и присъствие на повече фрегати в акваторията на Черно море. Ангелов призна, че е повдигнат въпросът и за по-активното използване на българо-американската база "Ново село".
В момента се прави реконструкция на пистата в авиобаза "Безмер", която ще бъде разширена и удължена с 500 м. По този начин на нея ще могат да кацат и големи транспортни военни самолети. Министър Ангелов каза, че на 8 юни не се предвижда подписване на договор за доставка на нови изтребители..." - в. „Труд".

„На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това трябва да направят и другите страни от НАТО, коментира българският президент Росен Плевнелиев пред журналисти във Варшава. Той обобщи темите от работните разговори на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ Барак Обама, провели се вчера в полската столица, предаде прессекретариатът на българското президентство.
"Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен беше Плевнелиев. Според него България трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. Страната ни може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи държавният глава.
"България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта той и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми. "Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия", каза още българският президент. Той изрази категоричното си мнение, че София трябва да се включи активно в обявената от Обама във вторник програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа, по която ще бъдат финансирани съвместни учения, и разширяване на отбранителните способности на страните от региона..." - в. „Дневник".

„Американският сенатор от Републиканската партия и бивш кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн заедно с още двама свои колеги ще посети България, Румъния и Полша до края на седмицате, предадоха медиите в северната ни съседка. По време на тридневната си обиколка в Източна Европа политикът ще бъде придружен от съпартиеца си Рон Джонсън и демократа Крис Мърфи.
Все още липсват подробности относно целта на изненадващото посещение, но според румънските медии сенаторите ще се опитват да осигурят от властите в трите страни подкрепа за САЩ в случай на евентуално задълбочаване на конфликта с Русия по украинския въпрос. Американският президент Барак Обама от три дни е в Европа. Вашингтон изпрати няколко свои изтребителя „Ф-16" в знак на подкрепа за готовността на Полша да втвърди тона срещу Москва, ако това се окаже необходимо.  
В началото на юли се подготвя визита на руския външен министър Сергей Лавров, съобщи по-рано днес пред "Дневник" Кристиян Вигенин. Формално визитата е посветена на годишнината от установяване на дипломатически контакти между България и Русия, но конкретната дата в началото на юли още не била уточнена.
Американският военен министър Чък Хейгъл потвърди в Румъния ангажимента на САЩ към сигурността на съюзническите сили, които имат притеснения от руска намеса в Украйна.
"Ние ще поддържаме това темпо и занапред. Ще засилим сътрудничеството си с другите ни партньори и съюзниците в района на Черно море - България, Грузия, Турция и Украйна", каза американският военен министър. Хейгъл повтори призива си към членовете на НАТО да увеличат бюджетите си за отбрана.
"Присъствието на военния кораб USS Vella Gulf е ясен израз на нашия ангажимент", към сигурността на всички съюзници на НАТО, каза Хейгъл в Констанца.
Корабът USS Vella Gulf е четвъртият военен кораб, разположен от САЩ в Черно море след началото на украинската криза през март..." - в. „Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати