20 Април 2024 г. Събота

Бойко Борисов:"за да не харчат нито лев повече и да не правят назначения"

2014-06-05 15:08:38
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя кабинетът да си подаде оставката незабавно, "за да не харчат нито лев повече и да не правят назначения".

Никаква радост не ни носят думите за предсрочни избори, каза Борисов, според когото по начина, по който ги определи ДПС по-рано днес – до края на годината, биха били още по-пагубни за страната.

Той се аргументира с това, че всичко ще бъде похарчено от тези "некомпетентни министри". Според него бюджетът на това правителство ще задължи следващото на такива реформи, че да им „отмилее на хората“.

"Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС. Това е поредният срам за левицата", бяха първите думи на Бойко Борисов в коментар на пресконференцията, която по-рано днес даде ДПС, обявявайки се за предсрочни избори до края на 2014 г.

Борисов обаче беше категоричен – предсрочни избори не освобождават управляващите партии от отговорност.

"Нито за момент не сте видели у нас еуфория, всеки ден ясно и точно заявявах, че катастрофата вече е факт. С днешното изказване на г-н Местан и на част от депутатите от левицата става ясно, че това, което една година говорех, че тази безпринципна коалиция БСП, ДПС и „Атака“ не само е пагубна за България, тя е неестествена", заяви Борисов.

По думите му сега тези партии си прехвърлят вината. Борисов напомни и думите си, че Орешарски е "псевдопремиер".

За една година те докараха до там, че се наложи и ЕК, и всички да им казват какво ще се случи, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че всички изборни кодекси са добри за ГЕРБ. По думите му за европарламент се гласува по-малко и затова разликата на ГЕРБ с останалите партии също е била по-малка.
ГЕРБ участва винаги сам на избори, както ни подредят хората се съобразяваме с това, каза той. 

Борисов уточни, че когато кабинетът подаде оставка и президентът даде на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство, от партията ще го върнат, защото смятат, че не е легитимно да преговарят в този парламент.

„Ако минат зимата, продължавайки с лъжите си, догодина катастрофата ще е бедствие“, прогнозира Борисов, настоявайки за оставка веднага. Той определи като бедствие и избори ноември-декември.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че ако президентът покани ГЕРБ на разговори, от партията могат да участват в такива. 

„Денят е траурен, нищо хубаво не очаква България. Българите ще платим цената на едногодишното управление на БСП, ДПС и „Атака“. Кой пръв ще избяга от коалицията, няма никакво значение“, отсече Борисов.

Той уточни, че не казва, че ГЕРБ ще е в следващото управление, но тежки реформи чакат новия кабинет. По думите му от партията няма да обещават нищо, а ще говорят за реалностите и даде пример - от първия ден вдигане на пенсионната възраст.

„Ще вдигнем цената на тока, ако ДКЕВР даде такава цена, цената на тока не се вдига от премиера и от кабинета“, каза още той в отговор на въпрос. Борисов беше категоричен, че няма да обещава тя да падне, защото смята, че така е коректно.

Той уточни, че предпочита „да е втори, трети, четвърти“ на избори, но да е казал истината на хората.

От партията не се отказват от внасяне на вота на недоверие за финансовата политика, защото смятат, че „всичко това е отлагане във времето“, за да може Сергей Станишев да стане еврокомисар и да му се намери пост.

Според Борисов Петър Чобанов изобщо не управлява Министерството на финансите, а двете Людмили (Людмила Петкова и Людмила Елкова – зам.-министри, бел. ред) се карат „коя е по-главната“.

Борисов коментира и „пиенето на кафе“ между политици, като посочи, че думите на Янаки Стоилов за предозиране на кафетата вероятно означават, че „Местан и Станишев сигурно са пили много кафе по нощите“.

„Аз съм пийнал една глътка кафе един път в Кърджали, с това надали ще ми се развали сърцето. И да искам не мога да го предозирам, кафеварката ми е при Мишо Миков“, напомни той за запечатаната стая в НС, ползвана доскоро от ГЕРБ.

Водачът на листата на партията Тоомислав Дончев съобщи, че имало спусната „опорна точка“, защо това правителство трябва да продължи да работи почти до есента с два елемента – трябва да оправи ситуацията с еврофондовете и трябва да договори следващия програмен период.

Дончев коментира „в аванс“, като попита как кабинетът ще оправи ситуация, която е забъркал. Той напомни, че първият вариант на споразумението за партньорство беше подаден от служебното правителство и няма ограничение за това.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати