27 Април 2024 г. Събота

Лютви Местан: Идеята за пълен мандат не е път към стабилност

2014-06-05 14:59:47
Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета. Идеята за пълен мандат не е път към стабилност, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочен брифинг в НС.

По думите му възможни са три други варианта, като се изключи този – хоризонт до октомври 2015 година и избори „2 в 1“, провеждане на избори догодина по това време и избори до края на годината.

Последният би означавал оставка на кабинета в края на септември-началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и избори в края на ноември-началото на декември.

Нашите предпочитания са към третия вариант –.

По думите му дори кабинетът да подаде оставка още утре има един риск – бюджетът няма да влезе в нормалния график за приемането му.

Местан подчерта, че идеята за избори не трябва да се тълкува като оценка, че управлението е лошо.
Съгласието за предсрочни избори не е признание нито за загуба на изборите, нито каквато и да е оценка за лошо управление, обратно, посочи той, като допълни, че избирателите на ДПС оценяват положително работата на кабинета.

Местан заяви, че е впечатлен от зрелостта и отговорността на премиера Пламен Орешарски, с когото разговарял по въпроса. Местан е разговарял вчера и с лидера на БСП Сергей Станишев. Бяхме и сме в добър диалог, каза той. Лидерът на ДПС каза, че срещите му с почетния председател Ахмед Доган са периодични и не са новина.

По думите му бил е обсъден вариант и за незабавна оставка, но това също не генерира стабилност, а ще породи проблеми. Той обаче изтъкна и друг риск освен пред бюджета за следващата година - за споразумението с ЕК за следващия програмен период.

Лидерът на ДПС каза още, че тяснопартийният интерес на движението диктува управлението да продължи още дълго.

Има ситуации, в които партийните интереси трябва да отстъпят на публичния интерес. Смятаме, че той е свързан с намирането на стабилна управленска формула, подчерта той.

Той попита, ако приемем, че евровотът е представителен за доверието в кабинета „Орешарски“, то зададе ли евровотът реална алтернатива на кабинета.

Местан отново заяви, че евровотът не дава основание на никого „да повишава децибели и да размахва пръст“.

Първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това колко са надградили доверието преди една година, а по това кой по-малко е загубил, обясни той.

Местан призова „да се въздържаме от заклинания“. Не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът, той ще зададе управленската формула, каза лидерът на движението. По думите му „мераците да се отнеме политическата тежест и роля на ДПС не са от вчера“.

Той беше категоричен, че движението не търси самоцелно една или друга роля, а действа съобразно това, което избирателят отреди.

Той подчерта, че диалогът ще бъде ефективен, „ако сме освободени от оковите на анти-ДПС митологемите“.

Местан попита риторично „кое е лявото на ДПС“ и даде примери, че движението не е лява партия с думите, че ДПС е съхранило плоския данък, а икономистите са удържали „буйния социален кон“, визирайки предложения на БСП в социалната сфера.

Местан каза още, че кабинетът „Орешарски“ не може да има за алтернатива модел на авторитарно управление. По думите макар да е рано за изводи за това управление, е сигурно, че радикално се е подобрила средата за бизнес и българските граждани „дишат по-спокойно в една по-демократична среда“.

Той подчерта, че политизирането на въпроса с емитирането на дълг е лош стил на политика и не работи за страната, защото това е знак към кредитните институции. Не трябва да допуснем понижаване на кредитния рейтинг на страната на основание политическа нестабилност, каза още той.

Според него трябва да има дебати по вота на недоверие за финансовата политика, който ще внесе опозицията и тогава ДПС ще покаже колко дълг е емитирал „вездесъщият“ Симеон Дянков.

По отношение на проекта за газопровод „Южен поток“ той заяви, че България не трябва да прави нищо въпреки Брюксел, а да отстоява своите интереси, свързани с големи енергийни проекти в диалог с Брюксел.

Местан коментира, че „сега е време за кафе“ като символ на диалога между политиците и призова „всички да пият кафе“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати