28 Март 2024 г. Четвъртък

Г-7: Възможни са нови санкции срещу Русия

2014-06-05 07:50:45
Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) се разбраха вчера да представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в идните дни. Но същевременно те потвърдиха заплахата от санкции, ако Москва дестабилизира още ситуацията там, предаде ДПА.

Г-7 се събра в Брюксел ден преди Путин да разговаря с няколко от лидерите на групата за пръв път след руското анексиране на Крим. Срещите ще се състоят в кулоарите на чествания във Франция, посветени на Втората световна война.

"Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията (в Украйна)", заяви германският канцлер Ангела Меркел след обсъждания с колегите си от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

"Ние седемте бяхме обединени около едни и същи позиции, и подчертавам, говорейки в един глас, изразявайки едни и същи принципи и стигайки до едни и същи заключения. И всеки трябва да ги чуе, особено, който не беше тук", каза Франсоа Оланд.

Лидерите призоваха Русия да признае резултатите от последните избори в Украйна, да изтегли всичките си сили от украинската граница, да не допуска влизането на оръжия и бойци в страната и да упражни натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие. Те предупредиха в общо изявление, че липса на напредък може   да предизвика нови санкции. "Готови сме да засилим целенасочените санкции и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки, за да стане цената за Русия още по-висока, ако събитията го наложат", заявиха те.

Съвместното им послание ще бъде предадено по време на неформалните срещи, които се очаква Путин да има във Франция с Оланд, Меркел и британския премиер Камерън в кулоарите на церемониите по случай Десанта в Нормандия. Руският лидер също така изрази своята готовност да се срещне с президента Обама, заявявайки пред френските медии Европа-1 и Те Еф-1, че всичко зависи от американския лидер.

Оланд посочи, че целта на срещите е "да направят така, че да може да има диалог, че деескалацията може да се случи". Но той също така предупреди, че лидерите от Г-7 няма да отстъпят от исканията си и че "може да бъдат обявени санкции, ако има сериозна липса (на напредък)".

Една от основните цели на дипломацията на западните лидери е да накарат Москва и Киев да разговарят помежду си след скорошното избиране на украинския президент Петро Порошенко. Той е сред поканените на утрешните церемонии на бреговете на Нормандия. Оланд каза, че Путин се е съгласил да присъства, знаейки, че Порошенко също ще е там, отбелязва ДПА.

Лидерите на Г-7 също така изразиха трайната си подкрепа за икономическото развитие, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и повториха осъждането от тяхна страна на руското "незаконно анексиране на Крим и действията за дестабилизиране на Източна Украйна".

Лидерите на Г-7 обсъдиха и външнополитически въпроси, включително кризата в Сирия, преговорите по ядрения въпрос с  Иран, сблъсъците в Либия, мирния процес в Близкия изток и напрежението в Южнокитайско море.

Днес ще има разговори на тема икономика, търговия, енергетика, климат и въпроси за развитието, допълва ДПА. (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати