29 Март 2024 г. Петък

ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

2014-06-04 16:04:06
Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани. 

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод. 

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати