27 Април 2024 г. Събота

Платини и Франция бяха замесени в скандала около Катар 2022

2014-06-04 08:07:01
Президентът на УЕФА Мишел Платини се е срещал тайно с бившия член на изпълнителния комитет на ФИФА Мохамед бин Хамам около кандидатурата на Катар за домакинство на Мондиал 2022.

Това твърди английският вестник Telegraph, като се позовава на собствени доказателства.

Бин Хамам, който беше президент на Катарската футболна федерация и Азиатската футболна конфедерация, беше изваден до живот от футбола заради корупционния скандал, който разтърси ФИФА през 2011 г.

В неделя Sundey Times и BBC съобщиха, че той е раздал подкупи на стойност 5 милиона долара за осигуряването на подкрепа на Катар 2022.

С появата на информацията за срещата между Платини и Хамам Франция става първата европейска държава, замесена в корупционния скандал. До момента той бе ограничен до федерации от Карибския регион и Африка.

Въпросната среща между Платини и Бин Хамам е била малко преди ФИФА да предостави домакинството на Мондиал 2022 на Катар, а представителят на персийската страна лично е лобирал пред президента на УЕФА да подкрепи тяхната кандидатура.

Членовете на изпълнителния комитет на ФИФА гласуват тайно, но Платини сам разкри, че през 2010 г. е дал своя вот за Катар. Бившият нападател подкрепи и предложението световното първенство да бъде преместено през зимата, за да бъдат избегнати летните жеги в Катар.

Французинът отхвърли обвиненията и заяви, че се е виждал с Хамам единствено заради неговата кандидатура за президентския пост на ФИФА. "Удивително е това, че разговорът ми с колегите от Изпълнителния комитет на ФИФА се съди със същата сила като държавната измяна. На няколко пъти съм се срещал с Бин Хамам през 2010 г., както го направих и при влизането ни в Изпълнителния комитет през 2002 г.", каза Платини пред френските медии.

"Предмет на нашите разговори беше кандидатурата му за президент на ФИФА, а той ме агитираше да гласувам за него. Обвиненията в корупция срещу мен са необосновани. Те целят да развалят моя имидж преди конгреса на ФИФА, който е насрочен за 10 и 11 юни в Сао Пауло", смята Платини.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати