28 Март 2024 г. Четвъртък

Правната комисия изслушва днес кандидатите за главен съдебен инспектор

2014-06-04 08:03:54

Кандидатите Вера Чочкова /вдясно/ и Теодора Точкова

Георги Кожухаров

 

 

За днес е насрочено изслушването в Правната парламентарна комисия на кандидатите за главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Кандидатурите на съдиите Вера Чочкова - от Софийския градски съд, и Теодора Точкова - председател на Хасковския административен съд, бяха внесени в последния час на срока - на 2 април, от депутати от Коалиция за България, след като останалите парламентарни групи показаха незаинтересуваност към нетърпящия отлагане проблем. Мандатът на досегашния титуляр на поста Ана Караиванова е изтекъл още през януари 2013.

След като провери внесените от кандидатите документи, Правната комисия допусна до избор и двете кандидатури. На заседанието си в края на април комисията насрочи за 19 юни пленарното заседание, на което трябва да бъде избран новият главен съдебен инспектор. За целта е необходимо мнозинство от две трети от депутатите, което може да препъне избора, ако парламентарните групи не постигнат съгласие.

Според правилата за избора на днешното изслушване могат да бъдат зададени въпроси и от граждански организации, чиято дейност има отношение към проблемите на съдебната власт. От публикуваната информация на страницата на Правната комисия е видно, че в определения срок са депозирани писмено въпроси от Български институт за правни инициативи (БИПИ). Те се отнасят  до идеите на кандидатите за спазване на принципа за случайното разпределение на делата, какво ще направят, за да стане ефективна ролята на Висшия съдебен съвет за решаването на този и други проблеми, както и още питания за визията на кандидатите за  реалната роля на Инспектората на ВСС.

Вера Чочкова и Теодора Точкова бяха излъчени от Съюза на съдиите в България /ССБ/ след публично изслушване на техните концепции и след като отговориха в присъствието на медиите на над 100 въпроса на магистрати и граждански организации за функциите на Инспектората към ВСС, проблемите на съдебната власт и визията им как да бъдат решени.

Когато ССБ обяви намерението си да излъчи и предложи на парламента свои номинации, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви публично, че те ще бъдат внесени в парламента от неговата парламентарна група. Когато обаче номинациите станаха факт и дойде ред да се внесат, Борисов витиевато коментира, че не бил поемал точно такъв ангажимент.

Остава неясно каква позиция сега ще заеме ГЕРБ - дали ще застане зад една от двете кандидатури,  или ще възпрепятства избора.

В последния мониторингов доклад на Европейската комисия беше напомнено за  необходимостта от прозрачен избор,  на главен съдебен инспектор и на председател на Върховния касационен съд, който също предстои.

източник:  

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати