20 Април 2024 г. Събота

Украйна е добре екипирана за борба със сепаратистите

2014-06-04 07:47:06

Украинският министър на отбраната Михайло Ковал. Снимка БТА


Украйна разполага с всичкото необходимо военно оборудване за борба със сепаратистите в източната част на страната, заяви украинският министър на отбраната Михайло Ковал, цитиран от Франс прес.

"Страната ни разполага с цялата необходима екипировка", заяви полковник Ковал след заседание в Брюксел на Съвета НАТО-Украйна.

Има някои липси в противовъздушното въоръжение, комуникацията и разузнаването, но имаме всичко останало, добави министърът.

Делегация от експерти на НАТО в момента е на посещение в Киев, за да помогне на властите да извършат необходимите реформи за подобряване ефикасността на въоръжените сили, посочи Ковал.

НАТО не може да доставя военна екипировка, тъй като не притежава такава, но такива доставки може да се извършват от отделните страни в алианса в рамките на двустранни споразумения, отбелязва АФП.

Украйна получава от натовските страни само несмъртоносно военно оборудване, заяви Ковал, цитиран от ИТАР-ТАСС. Украйна, Полша и Литва се договориха за създаване на съвместна военна бригада, съобщи украинският министър на отбраната.

"Договорихме се документът за създаването на бригадата да бъде подписан на 18 юни", уточни той. Украйна и САЩ ще проведат съвместни военни учения на украинска територия през втората половина на годината, съобщи още Ковал.

"Украинският парламент одобри многонационални учения, включително две учения със САЩ. Готвим се за тях,парите са  заделени и ще ги извършим през втората половина на годината", каза той. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати