23 Април 2024 г. Вторник

Преглед на пресата

2014-06-04 07:43:16
След европейските избори политическият вятър започна да духа надясно, коментира за вестник "Труд" Димитър Ганев, политолог.  България без цензура", която дава заявка за центристки субект, но не се е определила още към кого ще се наклони, а и най-вероятно до предсрочните парламентарни избори ще поддържа равна отдалеченост и от двата блока. 

Те засега са все още условни. ДПС отдавна усеща, че губи перспектива от прегръдката си с БСП, ако и сама да стиска по-здраво, и навярно реди ходове отново да се върне в ролята си на балансьор в партийната ни система, смята Ганев.

Според него за излизане на нов стратегически хоризонт след едни предсрочни парламентарни избори твърде подходящ изглежда вариантът ДПС да осигури парламентарна подкрепа за кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, без само да участва във властта. Това ще подложи ДПС на контролирана властова диета и ще я предпази от реваншистки и враждебно настроено към нея управление.

"Каква е оптималната структура на правителството", коментира пред „24 часа" Иван Тодоров, професор по административно право и административен процес. Според него икономиката като цяло трябва да се управлява от едно място и това е Министерският съвет. Енергетиката и туризмът са основни отрасли на българската икономика и би следвало да има две отделни ведомства. 

Мит е, че обединяването на министерства води до икономии. Сегашното министерство, събрало под един покрив икономиката, енергетиката и туризма, е един механичен сбор за управление на два различни отрасъла и една надведомствена дейност. Спортът пък съвсем не е толкова значителен сектор, за да се управлява от министерство. 

Може да се помисли за създаването на Държавна агенция по информационните технологии и телекомуникациите. А електронното правителство изисква централизирано управление на високо равнище, посочи Тодоров.

Сергей Станишев получи мандат за промени в ИБ на БСП, съобщава "Дума". Левият депутат Борислав Гуцанов уточни, че по устав Станишев не се нуждае от такъв мандат, но му е даден, защото не можело да мине без промени в политическото ръководство след получения изборен резултат. Сега не е време за оставки, избирателите искат да видят повече лява политика от правителството, категоричен бе заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов. 

"БСП отстъпи много територии на ДПС, особено в парламента като председатели на комисии, водещи за целия икономически сектор", отбелязва в интервю за "Сега" депутатът от БСП Георги Кадиев. "Ние не сме провели преговорите както трябва и сме допуснали което не трябва. Тази формула на липса на коалиционно споразумение за това кой с какъв ресор разполага и какви отговорности носи е по-лошият вариант. 

В момента БСП носи цялата отговорност като мандатоносител, а на практика не консумира властта", допълва Кадиев. БСП има огромната отговорност да се промени сега, за да може да даде шанс и на България да се промени в положителна посока. Ако БСП не се промени, най-вероятно ще отпадне от следващото управление, прогнозира соцдепутатът.

"Не е зле държавните служители да виждат във фиша си данъци и осигуровки", смята Лъчезар Богданов, Индъстри уоч. В статия за "24 часа" той отбелязва, че след като държавният бюджет плаща и заплатите, и осигуровките на наетите, и парите отиват в държавните осигурителни фондове и здравната каса, за общото състояние на финансите няма особена разлика. 

Ако осигуровките са за сметка на работника, има два варианта - или заплатите да се вдигнат, за да компенсират нуждата от удръжки, или да останат непроменени. Във втория случай политиците вероятно ще измислят компенсация. Това обаче ще означава, че всички бюджети на ведомствата ще се раздуят. На практика всички ще видят каква е истинската "цена" на разходите за заплати на държавните служители. 

България ще строи газопровода "Южен поток" независимо от искането на Европейската комисия проектът да се спре и заплахата от санкции, пише на първа страница "Труд". "Южен поток" да не става заложник на конфликта между Украйна и Русия, призова министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Депутатът от ДПС и председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай смята, че правилата са спазени и България не е нарушила изискванията. 

"Южен поток" е глътка въздух за 100 БГ фирми", посочва в интервю за "Стандарт" Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Между 80 и 100 компании имат подписан договор за изпълнение с проектната компания. Ако тези контракти не се изпълнят, браншът ще бъде ощетен и като потенциални печалби, и като работа. 

Проектът "Южен поток" така или иначе ще се осъществи. Въпросът е дали ще запазим трасето му да премине през България и страната ни да спечели от него. Защото инвестицията е за 2 милиарда. Сега страната ни трябва да остане с твърда позиция и да покаже характер, смята Глосов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати