28 Март 2024 г. Четвъртък

Който крепи властта, е съучастник в катастрофата в България

2014-06-03 16:07:21
Държавата е катастрофирала, заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него препоръките на ЕК са тежки обвинения за несправяне с всичко. Всички, които подкрепят това правителство, са съучастници в катастрофата, убеден е Борисов.

"Дипломатичният език на ЕС се отличава от нашия. Когато искат да кажат, че една система не е ефективна - те правят мониторинг", обясни той и допълни, че повече хора трябвало да се вслушват в препоръките на комисията.

Борисов обяви, че правителството възнамерява да вземе нови над 3 милиарда евро заем, което "ще ни доубие". Това щяло да доведе до непоправими последици през следващите години. Никой няма да получи пенсия и отговорността от това ще понесат идните правителства, убеден е бившият премиер.

Борисов обвини кабинета, че са "набутали в най-задния двор на ЕК един готов проект като "Южен поток"Защо, бе Орешарски, даде на Стойнев да прави този конкурс".

Бившият енергиен министър Делян Добрев очаква и още една наказателна процедура срещу страната ни, свързана с достъпа на трети държави до газопровода "Южен поток". Той обясни, че при ГЕРБ моделът е бил за 4 отделни процедури за "Южен поток", първата трябвало да е за финансирането. Сега се подписвал договор с изпълнител, без да има осигурени 70 на сто от необходимите средства и без обществена поръчка, поясни той.

От ГЕРБ отчитат и лоша работа на приходните агенции. Към 30 април се наблюдава трайна тенденция за влошаване на приходите, увеличаване на разходите и на дефицита, обясни Менда Стоянова. За 4 месеца дефицитът е изразходван 60 на сто, разходите продължават да растат, правителството води България към срив, коментира тя, цитирана от БТА. 

Според нея с препоръките си ЕК казва, че управляващите се отказват от реформи или има връщане назад в тези области, в които все пак е имало такива, като в същото време констатира бодряшки оптимизъм на правителството за оживяване на икономиката. Финансовият министър се заблуждава за състоянието на страната, категорична е Стоянова.

Критики към правителството в областта на здравеопазването, социалната политика, икономиката и еврофондовете отправиха и други министри от кабинета на Борисов.

Според депутата от ГЕРБ Тотю Младенов младежката безработица се е задълбочила и ще достигне до 30%. "За една година управление на това правителство няма никакви реформи в Агенцията по заетостта, а само масови уволнения", смята той.

"Липсва концепция по отношение на лекарствената политика и имаме половин милион дефицит и задължения на болниците", каза бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея настоящият министър Таня Андреева не знаела колко са екипите и линейките в Спешната помощ.

Народният представител Лиляна Павлова заяви, че ЕК е ударила 2 звучни шамара на България. "Една година това правителство отлага реформите, не спазва сроковете и абдикира. Не само не се задвижи икономиката, а виждаме и какво се случва с еврофондовете", подчерта Павлова и добави, че Брюксел налага финансови корекции на страната по част от оперативните програми.

Според лидера на ГЕРБ няма смисъл да се свиква КСНС при президента заради финансовата дупка от над 10 млрд лв., което е заплаха за националната сигурност, както вчера предупреди и поиска Реформаторският блок. Сега, по думите му, Станишев искал услужливо да прехвърли вината и върху кабинета "Орешарски"- правителството било виновно.

Защо Станишев като мандатоносител не стана премиер, той има опит, продължи лидерът на ГЕРБ.Според него в най-трудното време Сергей Станишев трябва да застане напред, да поеме цялата отговорност, да подреди министрите и да "кара, докъдето може". "Да се събираме да си говорим там, не виждам какво ще реши КСНС - те са си го решили", завърши лидерът на ГЕРБ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати