20 Април 2024 г. Събота

Топлофикациите срещу шоковия скок на цените на парното

2014-06-03 12:49:24
Представителите на топлофикационните дружества в страната възразиха срещу шоковото според тях повишение на цените на топлинната енергия и орязването на разходите им, предвидено в доклада на регулатора за сектор топлоенергетика в следващия регулационен период.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да преосмисли предложенията по отношение на разходите за изкупуване на емисии въглероден диоксид, както и за намалението на технологичните разходи за пренос на топлинна енергия, призоваха те по време на откритото заседание на ДКЕВР, на което беше обсъден докладът на работната група от регулатора за цените на парното и топлата вода през новия ценови период.

Преразгледани в посока надолу са и разходите за закупуване на ресурси - въглища и природен газ.

Възраженията ще бъдат разгледани на закрито заседание на регулатора на 6 юни, обяви председателят на Комисията Боян Боев. Той покани представителите на топлофикациите на заседание на 9 юни, когато заедно с работната група ще бъдат дискутирани идеи и методики за определяне на цените на топлинната енергия.

Припомняме, че енергийният регулатор предлага увеличение на цените на топлинната енергия и същевременно намаление на цената на изкупуваната електроенергия, произвеждана от топлофикациите.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, изчисли, че парното ще поскъпне със средно 10% от 1 юли, а "това не се възприема добре от потребителите".

Според него приемливото увеличение на цената е в рамките на 5% средно. Шоково увеличение от 18%, каквото се предвижда за "Топлофикация-Русе“, се прилага за първи път, допълни той.

Разходите за купуване на емисии въглероден диоксид не се признават, защото се заплащат в по-късен етап, записано е още в доклада на работната група. От "Топлофикация-Бургас“ обаче бяха категорични, че разходите за емисии за 2013 година се заплащат до края на април 2014 година, т.е влизат във финансовите отчети за миналата година.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе“ Георги Недев, за чиито клиенти е предвидено най-високото увеличение на цената на топлинната енергия, коментира, че при определянето на прогнозните приходи не е взето предвид реалното потребление, което се свива по икономически причини. Заради непризнати разходи дружеството ще реализира и сериозни загуби, стана ясно от неговите думи.

"Топлофикация-Русе“ ще загуби 450 хил. лева от непризнати прогнозни основни разходи, над 10 млн. лева от корекцията на цената на въглищата, 5,4 млн. лева заради непризнати разходи за емисии въглероден диоксид и 2 млн. лева от изкуствено завишени приходи от топлинна енергия", заяви Недев.

4 млн. лева загуби за новия ценови период очаква и "Топлофикация-Плевен“, ако ДКЕВР потвърди решението на работната група. Освен непризнатите разходи за емисии въглероден диоксид, дружеството възразява също и за непризнати разходи за природен газ в размер на 3 млн. лева.

Като неприемливо беше посочено и намалението на цената на електричеството, изкупено от дружеството. В предложението е записано, че цената на тока от когенерации ще бъде намалена с 8,2%. Заедно с намалението от началото на годината, цената на тока на дружеството ще бъде с 23,4% по-ниска.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати