20 Април 2024 г. Събота

Административни 103 млн.лв. тежат на бизнеса

2010-06-25 00:31:29

Административната тежест за бизнеса надхвърля 103 милиона лева.

Затова и правителството е приело план за промени в законодателството, които облекчават регулациите с една четвърт или около 26 млн. лв, пише Money.bg.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в кръглата маса „За по-добро и ефективно регулиране".

Акцентът на дискусията бе върху мерките за намаляване на излишните законови задължения и такси за бизнеса.

„От общо около 360 закона и кодекси 128 имат отношение към казуса как да се намали административната тежест. 33 закона и подзаконовата база към тях, които въвеждат единствено национални изисквания към бизнеса, вече са прегледани", съобщи Трайков.

Общата стойност на административните разходи, произтичащи от това законодателство, е над 161 млн. лв. Предложените мерки ще доведат до намаляването й с 20% до 2012 г.

В момента се прави преглед на още 20 нормативни акта, като очакванията ни са за допълнително намаляване на административната тежест с още 15 на сто, увери министър Трайков.

Според него Министерство на здравеопазването израсходва 39% от тези средства, 20% Министерство на земеделието и храните и Министерство на вътрешните работи - 20%.

МИЕТ работи върху премахването и намаляването нарегулаторните режими, както и на таксите за предоставяне на административни услуги. Изпълнението на програмата на Европейската комисия за намаляване на ненужния административен товар е сред основните задачи на министерството.

Основните промени трябва да доведат до по-широко използване на електронното подаване на сведения. Администрацията ще събира данни служебно от други държавни органи, вместо те да бъдат изисквани от бизнеса. Ще се намали честотата за подаване на данни, ще се опрости терминологията и сложността на нормативните разпоредби.

Намаляването на административната тежест с 20% до края на 2012 година е прието за национална цел на страната ни в съответствие с европейското законодателство. Изпълнението на тази цел е заложено като мярка в правителствената програма за по-добро регулиране, приета на 1 юни тази година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати