26 Април 2024 г. Петък

Apple представи новите версии на iOS и Mac OS X

2014-06-03 09:44:02
Apple прави нов опит да унифицира своята софтуерна екосистема, като предложи максимално много алтернативи на други приложения и услуги. По време на 25-тата си поредна годишна конференция за разработчици (WWDC 2014), компанията представи обновените iOS 8 и Mac OS X Yosemite.

По-голямо внимание беше обърнато на iOS 8. Според изпълнителния директор на Apple Тим Кук, iOS 8 е сериозна стъпка напред в софтуерно отношение. Визуалните промени са минимални, като за сметка на това се въвежда функцията "Extentions". Тя позволява на потребителите да инсталират допълнителни системни приложения, например различни клавиатури или уиджети в центъра за уведомления.

Apple обединява и различни приложения в комплекти. Така например HealthKit ще разполага с няколко програми, които да покриват "всички нужди на потребителите" с фитнес гривни или други подобни аксесоари.

В CloudKit пък са обединени iCloud, търсачка, приложения за съхранение на файлове, уеб приложения. Самият iCloud също се променя, като вече ще наподобява Dropbox по функционалност. Въвежда се и поддръжка за Windows, като ще се предлагат и различни ценови планове, например 200GB пространство за 4 долара на месец.

Гласовият асистент Siri също е обновен. Подобно на Google Now, той вече ще може да приема гласови команди без докосване на телефона. За целта потребителят трябва да каже Hey Siri. Освен това Siri вече има интеграция с приложението за разпознаване на песни Shazam.

Малко внимание и за Mac

Mac OS X Yosemite има повече визуални промени, които правят платформата сходна на вид с iOS. Освен дизайна, промените засягат и софтуера. Обновена е търсачката Spotlight, Safari, Mail както и повечето от останалите вградени приложения.

Значително е подобрена функцията AirDrop и Handoff. Чрез тях може да се споделя съдържание в реално време между устройства на Apple. Например потребителят раоти с текстов документ на iPad. С плъзване на екрана нагоре, документът ще се прехвърли отворен и готов за редакция в неговия Mac. Чрез AirDrop вече ще може да се приемат и извършват обаждания от iPhonе чрез Mac, както и да се четат и пишат съобщения.

Mac OS X Yosemite и iOS 8 ще са налични за масовия потребител през есента. Версиите им за разработчици вече могат да бъдат изтеглени. През лятото Apple за пръв път ще пусне и публична бета версия на Mac OS X. Противно на традицията този път компанията не представи никакъв нов хардуер, дори и леки обновления на настолните и преносими компютри.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати