25 Април 2024 г. Четвъртък

Хасан Адемов спъва социалната реформа, призна Буруджиева

2014-06-03 09:36:37

По време на инфарктния си пленум от миналата седмица БСП е обсъждало както резултатите от изборите, така и състоянието на левицата като цяло и доколко то е адекватно на изострената политическа ситуация у нас. 

Това сподели в ефира на „Нова телевизия” червената депутатка Татяна Буруджиева и допълни, че в ръководството на партията има достатъчно самокритика, която не е свързана единствено справителството и неговото представяне през последната година. БСП не е лидерска партия, увери социалистката и подчерта, че решенията се взимат от всички.

Правителството действаше много динамично в първите 6 месеца, защото имаше план. Когато беше гласуван бюджетът, министрите се насочиха към по-дългосрочни, стратегически задачи и динамиката изчезна от очите на хората. Сега те ни питат защо нещата се бавят и кога ще се случат, питат конкретно и за семейното подоходно облагане.

Повечето членове на кабинета са хора, които предпочитат по-строги мерки по отношение на икономиката. Това е правителство, което по-трудно изпълнява социална политика и му е по-лесно да върви по един утъпкан път, заяви дъщерята на Иван Буруджиев.

Не е възможно всеки път, когато хората се срещат с теб, да тизадават един и същи въпрос и ти да нямаш отговор, и да не знаеш какво можеш да направиш, за да им отговориш, разкритикува тя политиката на кабинета „Орешарски” в социалната сфера и призна, че всъщност различията с коалиционния партньор ДПС са причината за отлагането на ключови реформи. 

„Хасан Адемов е добър специалист, но има доста различно виждане за това какво трябва да се прави с пенсиите”, посочи конкретен пример Буруджиева и продължи със забавянето на държавната компенсацията на плащанията от ЕС заради луфта между двата програмни периода.

Това е виждане на тяхната партия, обобщи политологът и заключи, че през годините левите значително са „разглезили” партията на Лютви Местан.

„Става въпрос за политики. Когато тези политики се договорят с ДПС, който има куража, ще ги изпълнява. Те не са виновни, че ние ги разглезихме”, каза Буруджиева.

Относно резултата от Евроизбори 2014 тя изрази убеждение, че казусът „Любимец 15” е технологична грешка, но и вътрешен шамар за ръководството на БСП, което е можело да постави по-разпознаваемо лице под въпросния номер.

Като вид успешна политика в социалната сфера Буруджиева не пропусна да изтъкне назначаването на 5-те хиляди селски стражари, които временно ще помагат на полицейските органи в справянето с циганската престъпност.

В заключение, като пример за активен политик социалистката посочи вицепремиерът по въпросите на икономическото развитие Даниела Бобева, която дори „наскоро била в Разград”.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати