19 Април 2024 г. Петък

Първанов за избори, ситуацията ерозирала лявото до катастрофалност

2014-06-01 19:10:54

„Кабинетът е слаб, това правителство не е ефективно, но голямата причина за неговата слабост не е в кадрите. Голямата причина е състоянието на подкрепящите партии“, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред bTV.

На „Позитано” нещата изглеждат много зле, от ДПС диктуват всичко, категоричен беше Георги Първанов.
Той призна, че се чуди на Сергей Станишев, който не е поискал вот на доверие от съпартийците си. Според Първанов се посреща „на нож“ всеки дебат за грешките и проблемите в левицата.

Първанов каза, че не съжалява, че не е част от ръководството на БСП, защото там в момента имало хора с различни от неговите ценности и принципи.

Президентът 2002-2012 г. коментира, че с резултата си от евровота БСП не може да „тропне” на ДПС. Той разказа, че по време на тройната коалиция при подобно нарушаване на баланса между управляващите партии е препоръчал на Сергей Станишев да отиде на предсрочни парламентарни избори, но тогава партията е имала много по-силна подкрепа.

Въпреки това Георги Първанов призова за възможно най-скорошни предсрочни избори, защото сегашната ситуация „ерозира влиянието на лявото до степен на катастрофалност”.

По думите му ДПС смело говорят за край на 42-то НС, защото партията на Лютви Местан може би вече си е осигурила „друга конфигурация”.

 

Ние сме разколебали избирателите на БСП, а не 9-те поредни загуби на нейния председател? Ние сме разколебали избирателите на БСП, а не неубедителното управление? Това е дефицит на отговорност – по този начин Георги Първанов отговори на обвиненията, че новият ляв проект е довел до разпиляване на левия вот на евроизборите.

По думите му „грешката на Позитано и Станишев” била, че в кампанията си изцяло са се фиксирали върху АБВ, като по този начин позволили на ГЕРБ да постигне убедителна победа.

В същото време Първанов подчерта, че даже приемникът му начело на БСП да се откаже от мястото си в ЕП, това ще е „подвеждане на избирателя”.

Първанов не се съглааси с тезата, че преференциалния вот за социалиста Момчил Неков, който измести лидера Станишев от първото място в листата, е техническа грешка, както се опитаха да обяснят феномена „15-15” от БСП.

„Избирателите на БСП в никакъв случай не са по-неориентирани от тези на ДПС”, подчерта Георги Първанов. По думите му след проследяването на процесите по региони и случващото се на „Позитано” 20 ще се разбере дали е имало организация срещу водената от Станишев листа.

В същото време президентът 2002-2012 г. коментира, че по данни на местните структури на АБВ, 80% от вота за евродепутати е бил манипулиран или контролиран. „Не бива да се забравя, че изборите са технология, а там Цветанов и Пеевски са ненадминати”, посочи Първанов и допълни, че в левицата няма подобна фигура.

По думите му движение АБВ ще се превърне в партия по волята на хората в него, които „вече се чувстват като част от едно семейство”, а освен това и създава по-добра организация. „Мисля си, че ще имам лидерската позиция в АБВ и без да имам формален пост”, каза Първанов.

Той подчерта, че не желае да бъде част от евентуално бъдещо управление, но АБВ ще даде шанс на доказани професионалисти и млади хора.

По думите му АБВ ще преговаря с леви и центристки партии, но освен това и ще се опитва да присъедини представители на гражданското общество, които до момента не са имали общо с друга политическа сила.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати