25 Април 2024 г. Четвъртък

"Уолстрийт джърнъл": На Запад расте тревогата от руското влияние в България

2014-06-01 13:00:00
"В някои западни столици се увеличава загрижеността, че България, която десетилетия наред бе един от най-лоялните членове на Съветския блок, може отново да попадне под влиянието на Москва, независимо, че преди години бе приета в западните съюзи.

И най-малкото залитане на София на изток може да подкопае усилията на ЕС и САЩ да създадат обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия опитва да наложи влиянието си в Украйна и други бивши съветски републики."

Това пише Джо Паркинсън за "Уолстрийт джърнъл" под заглавие "Западните съюзници на България са разтревожени от залитането на изток".

Авторът описва културната и политическа свързаност на България с Русия и цитира Явор Симеонов от Младежкото обединение в БСП да казва, че понеже "Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите", а "България винаги е била между Русия и Европа, тя не бива да бъде поставяна  ситуация да избира и може да следва среден път".

Но през последните три месеца действия на коалиционното правителство са разтревожили европейски дипломати в София и представители на ЕС в Брюксел, пише авторът.

Той посочва, че министерствата на външните работи и икономиката, както и руското посолство в София не са отговорили на исканията за интервю или разговор по темата, а от БСП, представена като "пряк наследник на комунистите, управлявали до падането на Берлинската стена", непрекъснато обяснявали ,че са за европейско бъдеще и че Сергей Станишев е и лидер на ПЕС.

Джо Паркинсън обаче изрежда как правителството опитва да заобиколи регулациите на ЕС с проектозакон за "Южен поток", как от българския парламент поздравяват Москва в момент, когато останалите бивши страни от Варшавския договор осъждат анексирането на Крим и как депутати от БСП са предложили през май решение България да не подкрепя нови санкции.

"Притеснени сме, защото тук виждаме разширяващо се руско влияние в много сектори. Опре ли до санкции, българите са потенциално слабо звено за Европа, което може да е проблем", казва високопоставен европейски дипломат от София, пожелал анонимност.

Джо Паркинсън обяснява на читателите на "Уолстрийт джърнъл" още за голямата енергийна зависимост на България от Русия и за това, че докато в балтийските републики гледат на Москва като на окупатор, в България тя е възприемана като приятел. София участва във военни маневри с партньори от НАТО и в същото време не забравя, че едва преди няколко зими остана напълно отрязана от руски газ, припомня още Паркинсън.

"Всички са се вторачили в Украйна, но кризата притежава потенциал за т.нар. меко разпадане на ЕС. Много разнопосочни са интересите на поляците и балтийските републики от тези на България, която не иска промяна и смята европейската позиция спрямо Русия за ненужно враждебна", казва Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

В статията се посочва, че не е изключено тази двойнствена позиция на властите в България да е била свързана с кампанията за евроизборите, но резултатът от този вот показва, че опитите да се демонстрира една по-меко отношение към Москва не е донесло нищо на социалистите.

"Въпреки това социолозите отбелязват, че руската пропаганда, разпространявана от руски телевизионни канали и промосковски вестници, е все по-ефективна сред българите", пише още Паркинсън. "Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие - особено в енергетиката и медиите, се разширява. Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор, а българското външно министерство твърди, че едни по-тежки икономически санкции срещу Москва биха ударили около 2000 компании с близо 80 000 служители."

Авторът цитира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", според която "В момента България е разкъсвана между две реалности. ЕС не донесе благосъстоянието, на което мнозина се надяваха, а мнозина изпитват носталгия по съветското минало. Наричаха ни Троянският кон на Русия в ЕС заради миналото ни, но днес това може да се окаже вярно."В България мнозина от нас искат да бъдат европейци, но всичко се обърка. Руското влияние винаги е било много голямо, но е било сенчесто. Сега вече е на повърхността."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати