28 Март 2024 г. Четвъртък

Милер: ЕК не може да спре строителството на "Южен поток"

2014-06-01 12:27:04

Европейската комисия (ЕК) не може да спре реализацията на проекта "Южен поток", през декември 2015 г. първите количества газ по морския участък ще постъпят в България, съобщи шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„Европейската комисия не може да спре строителството, на нас никой не може да ни забрани да строим. И нашият отговор е много прост. През декември 2015 г., през декември следващата година, първият газ по морската тръба през Черно море ще тръгне към България, ще тръгне към Европейския съюз“, заяви Милер в програмата „Новини в събота със Сергей Брильов“.

Освен това шефът на "Газпром" е потвърдил, че представители на Гърция са се обърнали с молба за изграждането на разклонение от "Южен поток" към тяхната страна.

Проектът предвижда газопроводът да премине през акваторията на Черно море към страните от Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите на износ на газ от Русия.

Преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията за газопровода, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила. 

ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Тя бе предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД ще изгради българския участък на "Южен поток", съобщи във вторник изпълнителният директор на "Южен поток България" Владимир Инков. В консорциума участват руската Стройтрансгаз, определена от Инков като компания с голям опит в изграждането на газопроводи и съоръжения, и българската Газпроект Юг АД. В състава на българския партньор влизат „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Повечето строително-монтажни работи по газопровода ще бъдат изпълнени от българския консорциум, каза по-късно президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов.  

Очаква се на 13 юни в България да пристигнат експерти от ЕК и с тях ще бъдат обсъдени въпросите около "Южен поток".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати