23 Април 2024 г. Вторник

Ситуацията във В.Търново, Габрово, Шумен и Русе се нормализира

2014-06-01 12:05:24

Ситуацията във Велико Търново, Габрово, Шумен и Русе се нормализира след силните порои, съобщава dnes.dir.bg.

Обстановката в Габрово след дъждовете през последните три денонощия постепенно се нормализира. Под наблюдение остават свлачищните райони, прелелите дерета, река Янтра и притоците й Синкевица, Паничарка и Сивек, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Има сериозни поражения на пътната инфраструктура. Активизирали са се осем свлачища, като едно от тях е блокирало пътя към габровското планинско селоДебел дял и автомобилите временно са пренасочени по обиколен път.

В местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" сигналите за наводнени избени и приземни жилищни помещения нарастват, спасителите са се отзовали досега общо на 58 сигнала.

В язовир "Христо Смирненски" свободният обем до преливника е около 5 милиона кубически метра, не се налага аварийното му източване.

За 45 часа непрекъснати проливни дъждове в Габрово паднаха около 100 литра валежи на квадратен метър, при частичен интензитет в пиковите моменти 320 литра на квадратен метър.

Във Велико Търново ситуацията се нормализира, нивото на река Янтра се понижава. От високите придошли води е бил залят мостът между селата Леденик и Шемшево, отбелязва Нова Телевизия. През последните дни река Янтра повиши нивото си с два и половина метра.

Десетки къщи бяха наводнени, за щастие няма жертви. Прелял преливник на язовирна стена край търговищкото село Априлово наводни селскостопански дворове, земеделска техника и избени помещения на къщите.

Всички служби работят в координация, предприети са мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. На места са разположени постове за наблюдение на критичните участъци. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.

Очакват се дъждове още 10 дни.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати