29 Март 2024 г. Петък

Празници в страната за Деня на детето

2014-06-01 11:03:03

В страната се организират редица прояви по повод 1 юни – Деня на детето. 

Международният ден на детето ще бъде отбелязан днес от 10.30 ч. в столичната Зоологическа градина. Входът ще е свободен, съобщават от зоопарка.

Програмата включва шоу-спектакъл с актьора Николай Николаев, състезание за деца по фитнестанца зумба. Стела Даскалова - автор на книгата "Всичко започва от детството", ще направи анкета с въпроси по различни теми, които вълнуват децата. Жюстин Томс от "Кафене.бг" ще покаже магии за детско четене. Катерина Зарева от Екологичния научно-образователен център на зоопарка ще разкаже на децата за животните, които са се родили през тази година в зоопарка.

От 15.30 ч. програмата продължава с детски празник по пътна безопасност "В пътното движение - с усмивка и уважение! Спри! Детето запази!". 

"Холдинг БДЖ" подарява на деца в неравностойно положение безплатно пътуване с парен локомотив по случай Международния ден на детето. Влакът ще потегли в 10.00 ч. по маршрут София-Своге-София. В атракционния влак ще пътуват 56 деца от столични Домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели, както и 16 деца от социално слаби семейства от община Горна Малина. 

Столична община организира още редица събития по случай 1 юни. От 10.00 часа до 18.00 часа в Градската градина и на площада пред Народен театър „Иван Вазов” ще се проведе „Детски панаир” -  фестивал с двудневна разнообразна програма от ателиета и игри със свободен достъп. 

„Детски празник” ще се проведе и в районите „Илинден”, „Изгрев”, „Младост” „Оборище”, „Надежда”.

В район „Илинден” на Лятна сцена в парк „Света Троица” от 10.00 часа ще започне детски забавен спектакъл на Театрална къща „Мариета и Марионета”. От 11.00 часа ще се проведе концерт „Празник на младите таланти”.

В Район „Изгрев” от 11.00 часа на откритата сцена в градинката зад КАТ ще се проведе празнична програма, посветена на Международния ден на детето. Театрална къща „Мариета и Марионета” ще представят пиеси, песни и забавни игри с подаръци.

В район „Младост” от 10.00 до 10.40 часа ще се проведе магическо шоу „Вълшебните контейнери на ЕКОПАК”, а от 11.00 до 13.00 часа – празнична програма на Частно училище по изкуствата „Щастливи деца” с участието на Ангел и Моисей, Михаела Филева и Вензи. От 17.00 до 21.00 часа ще се състои Блус фестивал с участието на Васко Кръпката, Purple Haze, Delta Roosters, Blues Traffic.

Народно читалище „Цанко Церковски 1946” и Балетно студио „Красимира Колдамова” ще представят „Куклената фея” – спектакъл от деца за деца. 

В Район „Оборище” от 11.00 часа в парк „Заимов” ще се проведе Детски празник на колелца. Програмата включва песни, весели игри и състезание с ролери.

В Район „Надежда” Столична община и Лайънс клуб „София Витоша” организират весел детски празник под надслов „Надежда за децата”. В 10.00 ч. започват забавленията пред Общински културен институт „Надежда” и ТЦ „Надежда маркет ” /в близост до метростанция „Хан Кубрат”/. Международният ден на детето ще бъде отпразнуван с много песни, танци и изяви на талантливите деца от Район „Надежда”, рисунки на асфалт, театрална постановка за незрящи деца, изложби, викторини и награди. 

Празникът има благотворителна насоченост – каузата, зад която застават организаторите и благотворителите е набиране на средства за изграждане на тактилна пешеходна пътека за незрящи деца и нова детска площадки в Район „Надежда”. 

Специализирани автомобили на полицията, на противопожарната служба, на Българската армия и на "Бърза помощ" ще бъдат представени в изложението "Виж кой ни пази", което община Димитровград е подготвила за Деня на детето - 1 юни, в централната алея на града. Малчуганите и техните родители ще могат да ги разгледат, да разговарят с униформени служители и да се снимат с тях, съобщават от общинската администрация. 

В киноложкия център в парк "Марица" в 13.30 часа ще започне конкурсът "Дете с куче". За участниците и домашните им любимци са подготвени медали, грамоти и награди.

Забавен ден със семейството” организират на 1 юни фондация „Лумос-България”, община Добрич, Многопрофилната болница за активно лечение и БЧК.  Събитието започва в 11 ч. в Градския парк „Свети Георги” и предвижда игри с децата и дискусии и лекции за родителите. Ще има шатра за масаж и гимнастика на бебета с акушерки от болницата, а родителите ще могат да говорят с лекари от родилното отделение по най-вълнуващите ги въпроси от развитието на децата. Акцентът на срещата, посветена на Международния ден на детето – 1 юни, е поставен върху важността на семейството при отглеждане на детето, поясниха организаторите. Доброволци от Младежкия Червен кръст ще организират занимателни игри с малчуганите.

На 1 юни 2014 г. в 10 ч. в Зоокът-Варна ще се проведе награждаване на победителите в конкурса „Детското лого на Варна -кандидат за европейска културна столица 2019“, като част от детски празник с музикална програма, огромна торта и томбола от билети с много награди. В същия час - в 10 ч. община Варна съвместно с ветрохода "Роял Хелена", организират от Морска гара – Варна пътешествие по море за децата от вокален състав „Сребърни звънчета” при ОДК – Варна и възпитаници на дом „Княгиня Надежда”. Отново в 10 ч. децата на Варна ще имат възможност да се качат в истински балон и да видят града отвисоко. Атракционът ще е  на входа на Морската градина – Варна и включва полет на 10 метра височина. 

В 10 ч. учениците на VІІ СОУ „Найден Геров“ – Варна ще направят в двора на училището своя оригинален прочит на  Вазовото „Аз съм българче“. В 11 часа на площад „Черешово топче”, зад училище „Св. Иван Рилски”, ще се проведат спортни занимания, игри и рисунки на асфалт, посветени на Международния ден на детето с участието на деца и младежи от ромската общност. 

Отново в 11 часа на сцена „Раковина” в Морската градина - Варна ще се проведе награждаването на лауреатите в Третия национален конкурс за детска и компютърна рисунка „ПриказкиТЕ”. В същия час на Ледена пързалка в ОСРК "Младост" – Варна ще се проведе безплатно ледено шоу. В 12.30 ч. във варненския Летен театър ще се проведе благотворителен концерт, част от Пета благотворителна кампания за набиране на средства за децата и семействата на загинали и инвалидизирани служители от структурите на ОД на МВР. В 16.30 часа в Концертната зала на Младежкия дом ще бъде отбелязан Международния ден на детето с участието на деца от различни етнически групи, /арменска, руска, ромска, полска и др./ живеещи на територията на гр. Варна.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати