29 Март 2024 г. Петък

Инвестират 60 млн. лв. в свръхмодерна онкология в София

2014-05-31 13:46:02

Съботният ден носи на българските пациенти добра новина - от края на следващата година у нас онкоболните ще могат да се лекуват в свръхмодерен медицински комплекс по американски модел.

На пресконференция в БТА световноизвестният онколог проф. Едуард Диаз от признатата за болница №1 за лечение на рака МД „Андерсън" обяви сътрудничеството си с българската „Сити клиник" в изграждането на модерна онкологична болница, която ще обедини под покрива си всички нужни специалисти и техники за диагностициране, изследване и лечение на онкологични заболявания.

Амбициозният проект ще е на стойност 60 милиона лева, а първата копка на строежа ще бъде на 1-ви октомври. Крайният срок е декември 2015 г., като се очаква по Коледните празници догодина вече да се приемат пациенти.

Модерният център ще се намира при „Сити клиник" - на Околовръстно шосе, като двете сгради ще сформират медицински комплекс.

В центъра ще се предоставя пълният спектър от нужни услуги - диагностициране, хирургия, химиотерапия, лъчетерапия във всичките й разновидности, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки.

Ще се работи и по обучението на пациентите и техните семейства за това как да се справят с болестта и последващата домашна грижа.

Сградата ще бъде 8-етажна, като три от етажите ще са под земята. Болницата ще разполага със 140 легла, а за момента по план ще се лекуват само възрастни.

Инициаторите от „Сити клиник" се надяват да работят с НЗОК, за да осигуряват на родните пациенти качествено лечение като в чужбина, но на по-достъпни цени.

Стана ясно, че средногодишно у нас заболяват нови 35 хиляди души от онкологични болести. Близо 10 хиляди от тях заминават да търсят помощ в чужбина.

За проф. Диаз и екипа на „Сити клиник" целта е българите да получат нещо по-добро - лечение у нас, близо до семействата и приятелите, качествено обслужване и добри резултати.

Близо 70% от случаите на рак могат да бъдат излекувани при навременно диагностициране - нещо, което остава проблем у нас.

За новата болница обаче остава един важен проблем - набирането на експертни кадри.

За момента готово решение няма поради огромния недостиг на такива кадри в системата. Идеята на „Сити клиник" обаче е,докато върви строежът на сградата, да се набере екип от обучени лекари, които да използват тази една година в постоянни обучения и специализации, за да могат да обхванат пълния спектър на лечение.

В дългосрочен план модерната клиника ще се стреми към това да върне на работа родните специалисти в областта, които са заминали в чужбина за по-добри работни условия и заплащане - нещо, което бъдещият комплекс ще може да им предложи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати