29 Март 2024 г. Петък

Язовирът в село Априлци, Търговищко е прелял

2014-05-31 13:11:07

Преди час е прелял язовир в търговищкото село Априлци, каза пред журналисти главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

„Причина е прелял преливник на язовирна стена. Няма загинали и пострадали, има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и 8 избени помещения на къщите”, обясни главен комисар Николов. По думите му, река Дунав бележи задържане, дори спад. 

„Обстановката в страната в областите Велико Търново и Габрово тази нощ е била усложнена. Наложило се е щабовете на градовете да бъдат събрани. Всички служби да се задействат и към момента обстановката се нормализира. В резултат на дъждовете са наводнени десетки къщи във Велико Търново и Габрово, но няма загинали и пострадали хора“, каза още главен комисар Николай Николов. 

За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии. По отношение на слабия контрол при язовирите, той заяви, че е внесен доклад до премиера Пламен Орешарски и е създадена работна група, която трябва да работи за създаване на звено за контрол върху язовирните стени и да изготви нормативна уредба за по-добър контрол при язовирите.  

Няма паника сред населението във Велико Търново заради нивото на река Янтра, каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.  В 01.30 часа тази нощ той е свикал кризисния щаб от общината, заедно с Областна дирекция на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и Националния военен университет.  

С близо метър е преминато критичното ниво на река Янтра край кв. „Чолаковци” във Велико Търново рано тази сутрин. Между 3.00 и 4.00 часа нивото на реката е било 680 см., като критичните стойности за този регион са над 6 м. 

Към момента нивото на р. Янтра край кв. „Чолаковци” се понижава и стойностите са 552 см. В другите райони, където се регистрират квоти за нивото на водата няма притеснителни стойности. При с. Каранци са измерени 370 см., а при Стражица нивото е 123 см.  

39 л./кв.м са падналите валежи във Велико Търново за изминалото денонощие. За последните 48 часа в града са паднали общо над 85 л./кв. м. валежи, съобщи дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория във Велико Търново. 

Според него, тези стойности са над 5 пъти по-високи от нормалните за месец май. „Най-много валежи са паднали традиционно в Еленския балкан. В с. Костел са измерени 49 л./кв.м, в с. Коевци са паднали 46 л./кв.м. и в с. Камен – 35 л./кв.м. За последните 48 часа там са измерени над 115 л./кв. м.”, каза още дежурният в ХМО – Велико Търново. Във Велико Търново и в този момент вали дъжд. Очаква се до края на днешния ден валежите в цялата страна да спрат.  

За денонощие в Русе са паднали 100 л/кв. метър дъжд, което е около 14 пъти повече от средноденонощното количество за сезона, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. 

През нощта е имало проблеми по някои от основните улици в града, но водата се е оттекла. В момента с помпи се отводнява районът около "Свободна зона". 

Екипи работят и в участък по ул. "Свети Димитър Басарбовски", който е залят с вода. В кв. "Средна кула" има свличане на кал на път, който в момента се разчиства, но е проходим. 

Следи се и нивото на река Русенски Лом на територията на общината, като към момента няма опасност от заливане. Следствие на дъжда са постъпили и три-четири сигнала за наводнени дворове и мазета. На множество произшествия са се отзовали и екипи на противопожарната служба. 

Язовирите са наполовина пълни и могат да поемат евентуални валежи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати