25 Април 2024 г. Четвъртък

Литва обвини Русия, флотът й тормозил цивилни кораби

2014-05-31 09:07:11

Литва обвини вчера Русия, че нейни бойни кораби тормозят цивилни съдове в литовски води в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Литовското външно министерство е извикало руския посланик, за да изрази безпокойство от действията на кораби от руския Балтийски военен флот в литовската изключителна икономическа зона, които нарушават суверенните права и свободи на Литва и други страни.

"Ние приканихме Русия да се придържа строго към Конвенцията на ООН за морското право и към другите международни конвенции и да предотврати в бъдеще подобни нарушения", се казва в съобщение на министерството.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че руски бойни кораби са навлезли в литовски води тази седмица и са наредили на граждански съдове да променят курса си под предлог за сигурността им заради военноморски маневри в руски води.

Руските кораби веднага напуснали след пристигането на литовски военен кораб на мястото.

При друг подобен инцидент на кораб, който полагал електрически кабел на морското дъно между Литва и Швеция, е било наредено да се премести.

Литовският протест е отправен в момент на сериозни безпокойства в района от действията на Москва в Украйна. През последните месеци се забелязва повишена военна активност в руския анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва и приютяващ Балтийския военен флот.

САЩ изпратиха около 600 десантчици в Полша и балтийските държави, за да гарантират безопасността им, след като Русия анексира украинския Кримски регион, припомня Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че заплахата от въвеждане на нови санкции срещу Русия заради Украйна остава в сила. Това съобщи на брифинг в Белия дом заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, предаде Ройтерс.

На въпрос дали САЩ ще поискат от съюзниците си нови санкции срещу Москва Роудс отговори, че ако ескалацията на украинската криза продължи, последиците за руската икономика ще бъдат по-сурови.

Темата за нови санкции ще се обсъжда на срещата на върха на Г-7 на 4 и 5 юни в Брюксел, в която ще участва президентът Барак Обама.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати