29 Март 2024 г. Петък

Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20

2014-05-31 09:06:16

"Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20", посочва в интервю за "Преса" политологът Димитър Аврамов. Той не смята, че нещо се е променило по отношение способностите на правителството да работи. Нито има особена промяна в доверието на обществото към кабинета. Той продължава да не е харесван. В това число и от симпатизантите на БСП и ДПС, те просто го подкрепят, защото си е тяхно правителство. 

Резултатът от евровота не може автоматично да внесе промяна в политическото статукво така, че да има предсрочни парламентарни избори. За съжаление на БСП обаче това произведе изненада на тези избори - електоратът на тази партия не излезе до урните. Така че единствената заплаха за кабинета е на "Позитано" 20. А ГЕРБ получи изборен подарък от Станишев.

"Излишният вот на недоверие", коментира "Монитор". Кабинетът доказа, че не се влияе нито от улицата, нито от противоречивите действия на опозицията. Това не означава, че трябва да се продължи с противопоставянето, каквито бяха декларациите след гласуването вчера. Напротив, една демонстрация от страна на опозицията, че е готова да седне на масата на преговорите по важните за страната въпроси като например актуалната енергийна проблематика, включително и обсъждането на предсрочни избори, би било верният знак. 

Ако ли пък някои партии са решили да се самоубият политически, прав им път. Има такъв пример с разпада на десницата и жалкото им представяне на изборите, с което те незнайно защо се гордеят. Последният извод е поучителен и за тресящата се от проблеми левица. Затова колкото по-бързо и едните, и другите се вземат в ръце, толкова по-добре. Политическият живот не търпи празноти.

"Един призрак броди в парламента", коментира в "Стандарт" социиологът Живко Георгиев. Призиви за оставка на кабинета се носят сега отвсякъде. Но тя е възможна единствено, ако това се направи от сега представените в парламента партии.

Правителството обаче може да си осигури парламентарна подкрепа, ако се възвърне и се съсредоточи върху първоначалните си социални приоритети, обявени преди една година. Ако този вариант не проработи, очевидно ще се отиде към предсрочни избори.

Призракът на предсрочния вот ще се явява непрекъснато пред сегашните министри и депутати. Но ако тези искания не са подкрепени с реални факти, те наистина ще си останат като някакъв призрак. Георгиев не смята, че следващият парламент ще бъде по-качествен. Ще се получи нова конфигурация, но това няма да бъде гаранция, че той ще може да излъчи стабилно мнозинство и съответно правителство.

Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел сигнали, коментира "Сега". От Европейската комисия и от централата на НАТО пристигаха остри предупреждения към България заради "Южен поток". 

В сряда се появи и анализ на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото страните от пакта трябва да намалят енергийната си зависимост от Русия. Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика, се посочва в анализа. Пактът определя този проект като най-скъпия подобен, който ще повиши и без това високите цени нагаза.

Поведението на депутатите в парламента още веднъж показа колко далече е България по отношение на сериозните проблеми, които се обсъждат в Брюксел. И колко е далече от истинския парламентаризъм и дебат. Вчера вотът не мина. Депутатите не се интересуват от енергетика, а от партийна дисциплина.

"Аз съм партиен кадър и ще продължа да съм лоялен. Ще следвам и изпълнявам програмите на ПЕС и БСП", заявява в интервю за "Дума" Момчил Неков, магистър по политология на СУ "Св. 
Климент Охридски" и магистър по международни икономически отношения на УНСС. Беше избран за евродепутат от "Коалиция за България" с преференциалния вот на 34 124 избиратели.

"Българските граждани упражниха конституционното си право. Призовавам всички да не обиждаме българското общество, че е неграмотно. Говори се за объркване на електората. Дори и да има грешка, никой не знае с точност в какъв порядък е тя", посочва Неков. Според него много бързо БСП трябва да намери консенсус дали може да плати цената, която плаща с подкрепата си за правителството и дали този парламент трябва да продължи да функционира в този му вид и с новите играчи на политическата сцена.

"Оставките биха решили проблема за много кратко време. Но трябва да променим и самата си идеология - да отидем по-вляво. Да спрем да оставяме впечатлението, че държим на властта на всяка цена. Трябва да осъзнаем първо чисто българския, а после и партийния интерес. Едва тогава може би трябва да преценим кога и дали не е подходящият момент за предсрочни избори", допълва Неков.

"Пуснете младите в "Бърза помощ", е анализът в "24 часа". Кризата със столичния спешен център, която заплашва да остави 2-милионен град без линейки, е предизвестена и очаквана. Тя е резултат на над 20-годишната престъпна небрежност на управляващите от всякакъв цвят към сектора "Спешна помощ".

Държавата може да реши поне частично проблема с дефицита на кадри за "Бърза помощ", като отвори системата за млади лекари. Може да се предложи на специализантите да дават дежурства в спешните центрове срещу добро заплащане. Работата в спешната помощ трябва да дава предимства в специализацията. Сегашните работещи в спешната помощ трябва да бъдат защитени и запазени с достойни за тежката им работа доходи. Заплата от 2500 лв. е първата стъпка, която държавата може и трябва да предприеме веднага.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати