Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow България arrow Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20

Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20

  Print E-mail
2014-05-31 09:06:16
източник: dnes.bg

"Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20", посочва в интервю за "Преса" политологът Димитър Аврамов. Той не смята, че нещо се е променило по отношение способностите на правителството да работи. Нито има особена промяна в доверието на обществото към кабинета. Той продължава да не е харесван. В това число и от симпатизантите на БСП и ДПС, те просто го подкрепят, защото си е тяхно правителство. 

Резултатът от евровота не може автоматично да внесе промяна в политическото статукво така, че да има предсрочни парламентарни избори. За съжаление на БСП обаче това произведе изненада на тези избори - електоратът на тази партия не излезе до урните. Така че единствената заплаха за кабинета е на "Позитано" 20. А ГЕРБ получи изборен подарък от Станишев.

"Излишният вот на недоверие", коментира "Монитор". Кабинетът доказа, че не се влияе нито от улицата, нито от противоречивите действия на опозицията. Това не означава, че трябва да се продължи с противопоставянето, каквито бяха декларациите след гласуването вчера. Напротив, една демонстрация от страна на опозицията, че е готова да седне на масата на преговорите по важните за страната въпроси като например актуалната енергийна проблематика, включително и обсъждането на предсрочни избори, би било верният знак. 

Ако ли пък някои партии са решили да се самоубият политически, прав им път. Има такъв пример с разпада на десницата и жалкото им представяне на изборите, с което те незнайно защо се гордеят. Последният извод е поучителен и за тресящата се от проблеми левица. Затова колкото по-бързо и едните, и другите се вземат в ръце, толкова по-добре. Политическият живот не търпи празноти.

"Един призрак броди в парламента", коментира в "Стандарт" социиологът Живко Георгиев. Призиви за оставка на кабинета се носят сега отвсякъде. Но тя е възможна единствено, ако това се направи от сега представените в парламента партии.

Правителството обаче може да си осигури парламентарна подкрепа, ако се възвърне и се съсредоточи върху първоначалните си социални приоритети, обявени преди една година. Ако този вариант не проработи, очевидно ще се отиде към предсрочни избори.

Призракът на предсрочния вот ще се явява непрекъснато пред сегашните министри и депутати. Но ако тези искания не са подкрепени с реални факти, те наистина ще си останат като някакъв призрак. Георгиев не смята, че следващият парламент ще бъде по-качествен. Ще се получи нова конфигурация, но това няма да бъде гаранция, че той ще може да излъчи стабилно мнозинство и съответно правителство.

Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел сигнали, коментира "Сега". От Европейската комисия и от централата на НАТО пристигаха остри предупреждения към България заради "Южен поток". 

В сряда се появи и анализ на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото страните от пакта трябва да намалят енергийната си зависимост от Русия. Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика, се посочва в анализа. Пактът определя този проект като най-скъпия подобен, който ще повиши и без това високите цени нагаза.

Поведението на депутатите в парламента още веднъж показа колко далече е България по отношение на сериозните проблеми, които се обсъждат в Брюксел. И колко е далече от истинския парламентаризъм и дебат. Вчера вотът не мина. Депутатите не се интересуват от енергетика, а от партийна дисциплина.

"Аз съм партиен кадър и ще продължа да съм лоялен. Ще следвам и изпълнявам програмите на ПЕС и БСП", заявява в интервю за "Дума" Момчил Неков, магистър по политология на СУ "Св. 
Климент Охридски" и магистър по международни икономически отношения на УНСС. Беше избран за евродепутат от "Коалиция за България" с преференциалния вот на 34 124 избиратели.

"Българските граждани упражниха конституционното си право. Призовавам всички да не обиждаме българското общество, че е неграмотно. Говори се за объркване на електората. Дори и да има грешка, никой не знае с точност в какъв порядък е тя", посочва Неков. Според него много бързо БСП трябва да намери консенсус дали може да плати цената, която плаща с подкрепата си за правителството и дали този парламент трябва да продължи да функционира в този му вид и с новите играчи на политическата сцена.

"Оставките биха решили проблема за много кратко време. Но трябва да променим и самата си идеология - да отидем по-вляво. Да спрем да оставяме впечатлението, че държим на властта на всяка цена. Трябва да осъзнаем първо чисто българския, а после и партийния интерес. Едва тогава може би трябва да преценим кога и дали не е подходящият момент за предсрочни избори", допълва Неков.

"Пуснете младите в "Бърза помощ", е анализът в "24 часа". Кризата със столичния спешен център, която заплашва да остави 2-милионен град без линейки, е предизвестена и очаквана. Тя е резултат на над 20-годишната престъпна небрежност на управляващите от всякакъв цвят към сектора "Спешна помощ".

Държавата може да реши поне частично проблема с дефицита на кадри за "Бърза помощ", като отвори системата за млади лекари. Може да се предложи на специализантите да дават дежурства в спешните центрове срещу добро заплащане. Работата в спешната помощ трябва да дава предимства в специализацията. Сегашните работещи в спешната помощ трябва да бъдат защитени и запазени с достойни за тежката им работа доходи. Заплата от 2500 лв. е първата стъпка, която държавата може и трябва да предприеме веднага.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?