19 Април 2024 г. Петък

Хаос и анархия царят в Донецк

2014-05-30 20:38:48

Ограбени супермаркети и автокъщи, затворени заради несигурността банки, магазини и ресторанти - анархията вече завладява Донецк, големия град в Източна Украйна, който е в ръцете на проруските сепаратисти, пише в материал Франс прес, цитирана от БТА. 

 


Същият ден супермаркет беше разграбван в продължение на няколко часа от въоръжени лица, без полицията да се намеси, съобщават няколко информационни сайта в Донецк, като прилагат и снимки.

Вчера следобяд хора, въоръжени с автоматични оръжия и гранатомети, пристигнаха пред седалището на регионалната администрация в Донецк, като заявиха пред журналисти, че  "издирват тези, които разграбиха супермаркета". 

Един от лидерите на проруските сепаратисти, Денис Пушилин, призна снощи на пресконференция, че част от откраднатите в супермаркета стоки е била открита в седалището на областната администрация. "Няколко души бяха арестувани", добави той.

Коли, откраднати "за революцията"!

През последно време такива грабежи зачестяват. "Преди няколко дни въоръжени мъже с качулки пристигнаха в две автокъщи. Те поискаха десетина коли "за революцията". Кои са тези хора, не се казва. Но какво да правиш срещу калашник?", разказва Тихон, приятел на собственика на една от автокъщите. Местната милиция, минала на страната на проруските сепаратисти, които контролират града с един милион жители, от седмици се старае да не привлича внимание и не се вижда по улиците. 

В понеделник спортният комплекс в Донецк, собственост на известния хокеен отбор на Донбас, беше нападнат от неизвестни лица. "Въоръжени мъже вързаха пазачите и откраднаха компютри, монитори с плосък екран, сейф и автомобил, а после подпалиха сградата", съобщи клубът.

На няколко километра от летището на Донецк, отвоювано от украинските сили в понеделник след битка, при която загинаха около 40 проруски сепаратисти, улица "Киев" е преградена от нов контролен пост. От забранената за движение част излиза блиндирана кола логото на Украинската спестовна каса. От колата излизат проруски сепаратисти.

"Няколко блиндирани коли, пренасящи пари на банки, бяха заловени от проруските сепаратисти. Много банки спряха да изпращат средства в Донецк, преценявайки че е прекалено рисковано. Затова в града е все по-трудно да се намерят пари", казва пенсионерът Роман, който току-що е открил, че Делта Банк е затворила врати. На входа на тази банка и на две други, разположени наблизо, надпис информира лаконично клиентите, че е затворено "поради нестабилността в региона".

Кой признава дипломата?

Въпреки че повечето магазини и ресторанти все още работят нормално, други са предпочели да затворят, особено заведенията на американска верига за бързо хранене.

Проруските власти в Донецк изглежда не са в състояние да контролират различните, понякога съперничещи си въоръжени групировки, действащи на едно и също място. Освен това очевидно има проблеми с достигането на официалната информация до населението.

"Не знаем какво става: във вторник новите власти съобщават, че в града е наложен полицейски час от 22 часа до 6 часа сутринта. На следващия ден същите тези власти ни казват, че това не е вярно", въздиша 58-годишната юристка Татяна Николаевна.

"На работа питаме шефовете си кой закон да прилагаме: украинския закон или руския. Никой не знае", добавя тя.

Във вторник Денис Пушилин, един от представителите на "Донецката народна република"Дъщеря ми приключва обучението си в университета. Украинска диплома ли ще получи, или диплома от Донецката република, която не е призната от никого?", притеснява се Роман, 45-годишен глава на семейство, който не иска да съобщи фамилното си име и сериозно обмисля да напусне Донецк, където е роден и където е живял до момента.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати