Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow Свят arrow Опасната евразийска идея на Путин

Опасната евразийска идея на Путин

  Print E-mail
2014-05-30 07:54:21
източник: dnes.bg

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа - опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел - завеждащ отдел "Европа" и главен редактор на руската редакция на "Дойче веле".

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус - Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха вчера в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз, разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл - нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз


Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

 

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат
също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от мизерстващите средноазиатски републики.


Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството - ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин "евразийство" и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа. Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа дяснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни чудати и нелепи хора в политиката и хора, обсебени от теорията за конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската идеология. Неслучайно Путин не скъпи похвалите за дяснопопулистки партии като френския "Национален фронт" начело с Марин льо Пен.

Евразийството често се тълкува като отдалечаване на Русия от Европа. Грешка. Евразийството е концепция за друга една Европа - антилиберална и антиамериканска. Точно тук, а съвсем не в проекта за Евразийски икономически съюз, се крие заплахата за либерална, демократична Европа.

Повечето хора в страните от европейския континент още не осъзнават колко опасни може да са последиците. В Европа все още цари еуфория по повод края на студената война от 20-и век. А трябва да се събудим - и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?