Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Ноем 30
Начало arrow България arrow Кафе Доган-Местан преди Деня Х за кабинета, Съдът даде 4 години затвор на ...

Кафе Доган-Местан преди Деня Х за кабинета, Съдът даде 4 години затвор на Цветанов

  Print E-mail
2014-05-30 07:49:05
източник: news.bg

24 часа

Съдът даде 4 години затвор на Цветанов

4 г. затвор получи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа си да разреши използването на СРС-та през 2009 г.

В препълнената зала 11 на Съдебната палата в 17 ч съдия Тони Гетов произнесе първата осъдителна присъда срещу зам.-председателя на ГЕРБ.

Цветанов трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие.

Минути след като чу присъдата, германският му адвокат Ханс Петер Ул хвърли пред журналистите бомбата, че е получил информация за оказван натиск върху съда.

 

24 часа

София остава без бърза помощ

София може да остане без "Спешна помощ", след като всички лекари заплашиха да напуснат в знак на солидарност с предложения за уволнение началник д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.

Дори да не напуснат останалите лекари, "Спешна помощ" практически няма да може да работи, обясниха медиците. Според тях нямало как местата на напусналите да бъдат попълнени в рамките на месец при заплащане от 600-800 лв. От 181 щатни бройки за лекари в софийската бърза помощ незаетите са 94.

 

Труд

Кафе Доган-Местан преди Деня Х за кабинета

Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее.

След вчерашното заседание на кабинета енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че няма никакви притеснения, но уточни, че бъдещето на кабинета ще се реши от политическите лидери. Вицепремиерът Цветлин Йовчев обаче смята, че колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента.

 

Труд

Топлата вода и парното ще поскъпнат шоково от 1 юли, за да може цената на тока в Южна и Североизточна България да падне с малко над 1%.

Това става ясно от доклади на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За различните градове повишението на парното е от 4% до 18,9% (виж таблицата). Най-голям ще е ръстът на цените в Русе - 18,9%. В София е 11,6 на сто. Най-малък е в Плевен - 4,1 на сто. В Перник обаче има поевтиняване с 10,3%.

 

Стандарт

Милиардер става българин

Милиардерът от Хонконг Стивън Ло мести бизнеса си у нас, стана ясно от негово обръщение във "Фейсбук". Царят на развлекателния бизнес ще строи мини Лас Вегас край София заедно с още четирима азиатски партньори. Богатството им е по-голямо от това на Ло. Очаква се днес правителството да обяви проекта им за приоритетна инвестиция, което носи огромни облекчения от държавата. Насърчават се вложения над 100 милиона лева, а това на Ло и компания е за 1,5 милиарда евро. Луксозни хотели, аквапарк и още куп чудеса трябва да изникнат до 3 години край столицата. Те ще привличат най-вече любители на хазарта от цял свят. В последния момент България е била предпочетена пред Ирландия. Стивън Ло, който ще спонсорира футболния клуб ЦСКА, от понеделник е у нас.

 

Стандарт

Руснаци купиха 500 000 имота

Руснаци притежават около 500 000 имота по българското море. Това обяви консулът на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, чийто мандат приключва. "Нито един не е изразил притеснение пред мен, нито пък на някого му е хрумнало да се изнася от България", коментира Соловьов настроенията на сънародниците си заради позицията на ЕС спрямо Русия и кризата в Украйна. "Всички продължават да си живеят както досега, миролюбиво и нормално", допълни консулът. Той смята, че това лято туристите от Русия по родното Черноморие ще са повече от миналата година.

 

Монитор

Отворени сме за диалог с всички

„Има нужда от разговори за намиране на изход, за намиране на пътя за политическия процес в страната. Готови сме да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация." Така коментира вчера в НС лидерът на ДПС Лютви Местан ситуацията след провелия се в неделя евровот.

Той не изключи възможността да се стигне до предсрочни парламентарни избори до края на годината. Местан обаче е категоричен, че ДПС няма да инициира оставка на правителството. „Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не като резултат от ултиматума на партии, които в сравнителен план се явяват успели, но от гледна точка на по-прецизен анализ също губят над 400 000 гласа в сравнение с една година", посочи Местан, визирайки резултата на ГЕРБ от изборите, които бяха спечелени от партията.

 

Сега

Правителството се зае да харчи като за последно

Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си.

Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари. Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро. Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината. При задаващи се предсрочни избори кабинетът няма друг изход освен да забърза процедурата, защото за емисията е необходима ратификация на парламента. Политическата несигурност у нас обаче може да повлияе на международните пазари и да доведе до по-неизгодни условия по дълга. Набирането на този ресурс на международните пазари се налага заради предстоящ падеж през януари 2015 г. по глобалните облигации в размер на 1.7 млрд. лв. Фискалният резерв няма възможност да покрие подобно плащане. През тази година трябва да се покрият и падежи по други стари дългове в размер на 1.3 млрд. лв., както и предвиденият в бюджета дефицит от 1.4 млрд. лв.

 

Дума

Цветанов получи 4 години затвор

Присъда от 4 години затвор за възпрепятстване на правосъдието получи Цветан Цветанов. Съдът го призна за виновен, че е отказал прилагане на спецсредства срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под разрешенията за СРС 6 пъти "НЕ!!!"

Съдия Тони Гетов подчерта, че решението е било изцяло извън правомощията на Цветанов, защото издаването на СРС е в компетенциите на съда. Заради действията на Цветанов удивителните знаци и подчертаването на шестте "НЕ" съдът посочи, че е налице и пряк умисъл, и специална цел.

Съдията обяви, че е налице завишена обществена опасност на дееца и на деянието. Според него заради големия властови ресурс, с който е разполагал Цветанов като министър, настъпилите вредни последици са значително по-тежки, отколкото при други подобни престъпления.

 

Капитал дейли

Ден след като лидерът на ДПС еднолично определи съдбата на кабинета "Орешарски", като заяви, че няма вариант, в който правителството и това Народно събрание да изкарат пълен мандат, остава въпросът кога ще се проведат предсрочните избори. "Не бързайте", отговори лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента на журналистически въпрос възможни ли са такива наесен.

Станишев добави, че все още не се е срещал с лидера на ДПС Лютви Местан, за да обсъдят бъдещето на кабинета. Запитан как ще отговори на призива на Местан за преговори за решаване на политическата ситуация и евентуално за предсрочни избори, лидерът на социалистите отговори, че не е чул такъв призив.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?