25 Април 2024 г. Четвъртък

ДКЕВР се размърда и поиска намаляване на цената на тока от американските централи

2014-05-29 17:59:33

ДКЕВР поиска преговори за промяна на договорите за изкупуването на електроенергия от "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1", предаде БГНЕС.

Предлаганите промени предвиждат значително намаляване на цената на изкупувания от двете централи ток, както и неговата продажба на свободния пазар. Договорът за изкупуването на електричеството от тях беше сключен на 13 юни 2001 година от правителството на министър-председателя Иван Костов. Това стана броени дни преди то да загуби парламентарните избори на 17 юни същата година.

Сключените дългосрочни договори за изкупуване на ток не са съвместими с европейските изисквания за конкурентни пазарни условия. Те поставят двете централи в по-изгодно положение в сравнение с останалите производители на ток. Проблемът вече е отчетен от европейските институции. Изводите от тяхното проучване определя подобни споразумения като нерегламентирано предоставяне на държавна помощ.

Анализът на договорите показва, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.

С исканите от Комисията изменения за намалена пълна цена на енергията ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 424 млн. лв. за следващия ценови период. Общо за целия период на действие на дългосрочните договори положителният ефект от изменението им ще е общо 5,4 млрд. лв. (ТЕЦ "Ей И Ес 3C Марица Изток 1" – 3,5 млрд. лв., ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" – 1,8 млрд. лв.).

Зелената енергия

Подкрепата за ВЕИ чрез преференциални цени води до отклонения от ценовите пазарни механизми и съответно до нарушаване на конкуренцията в сектора. Това казва в свое становище Европейската комисия.

Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти.

В тази връзка ДКЕВР ще предложи законодателни промени, свързани с количествата електрическа енергия от ВЕИ, изкупувана по преференциални цени. Промените трябва да станат факт в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и те трябва да позволят на ДКЕВР да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от възобновяеми източници, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.

"Анализът доказва наличие на икономически необосновани разходи, произтичащи от наредбите на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), които следва да бъдат възстановени чрез цените на всички крайни потребители", се казва в позиция на държавния регулатор.

Комисията счита, че ако бъде намален размерът на средногодишната продължителност на работа с 50% за вятърните и фотоволтаичните централи, която да бъде изкупувана от НЕК по преференциална цена, а останалите количества да се остойностяват по цената за излишък на балансиращия пазар, това би редуцирало през ценовия период 01.07.2014 г.- 31.06.2015 г. разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 541 млн. лв.

Подкрепата за ВЕИ чрез преференциални цени съгласно препоръките на Еврокомисията обуславя, от една страна, огромния им ръст в енергийния микс, но от друга – води до отклонения от ценовите пазарни механизми и съответно до нарушаване на конкуренцията в сектора.

Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти. В противен случай са налице обективни предпоставки за дестабилизиране не само на енергийната система, но и на икономиката на България.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати