27 Април 2024 г. Събота

Първанов: Никога левицата не е била толкова слаба

2014-05-29 16:50:58

Единствената алтернатива на България е задължителното гласуване и насрочване на парламентарни избори. Това обяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов. 

От движението са единодушни, че работата на правителството е изчерпана и е необходимо да се мисли за предсрочни избори „Прогнозираме есента да се проведат парламентарни избори. Кабинетът „Орешарски е безпомощен, заяви Първанов.

Според него предвид резултатите от евровота има „очевиден срив в лявото пространство“. 

Първанов смята, че слабият резултат, който БСП постигна на изборите, е заради кампанията на левицата, която не насърчила хората да излязат да гласуват. 

„Те се вторачиха в АБВ, а не в идеята да спечелят. Никога левицата не е била толкова слаба и разпиляна, дори през 1997 г.“, убеден е лидерът на АБВ. 

„Тези избори бяха победа на технологиите във всяко едно отношение – идеен дебат нямаше. Технологията победи. Това беше триумф на Цветановщината“, анализира още Първанов. Според него мажоритарният вот не показа, че хората имат нагласата да подкрепят личности. 

Първанов коментира, че макар ГЕРБ да са победители на тези избори, те не са влезли в никакъв идеен дебат и заради това са загубили голяма част от електората си. 

Кандидатът за евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че ниската избирателна активност на евровота е заявка за това, че българите са търсили друга алтернатива освен ГЕРБ и БСП. 

„Те са я търсили между някои от другите партии, които разпиляха гласовете на хората. Очевидно е, че БПС и ГЕРБ не дават на хората това, което искат“, смята той.

Калфин заяви още, че на тези избори е имало редица престъпления и доказателства за купуване на гласове и наложен натиск върху избирателите, тъй като в много от избирателните райони хората са гласували само за ДПС и ББЦ. „Това не е реално гласуване“, заяви той. 

Относно вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, за провал на правителството в областта на енергетиката, според АБВ е „нелепо и цинично партията, която доведе енергетиката до колапс и криза, да внася вот на недоверие. „Сегашното управление също даде сериозен тласък на задълбочаване на кризата в сектора“, смята Първанов. 

"Вместо БСП и ГЕРБ да се обиждат, по-добре е да седнат и да изработят консенсусна политика за спасяването на сектора и за ключови енергийни проекти. Трябва да се постигне максимално единство по темата ''Южен поток'', посъветва лидерът на АБВ.

Георги Първанов заяви, че от формацията имат  планове да пристъпят към създаване на партия АБВ, защото отдавна работят по създаване на организационни структури. „За нас изборите бяха необходимата проверка за тези структури, заяви Първанов, като добави, че обмислят и разширяване на щаба.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати