20 Април 2024 г. Събота

При оставка сега Борисов съгласен на разговори и с БСП

2014-05-29 16:40:20

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след предсрочни избори е готов за разговори с останалите партии, в това число и с БСП.

Толерантността ми е към всички и най-вече към БСП, защото и зад тях стоят избиратели, там има сериозни хора, заяви той, като уточни, че не става въпрос за коалиции.

В същото време Борисов настоя, че правителство и парламентът трябва още днес да си отидат, защото „Сега ще си сърбате попарата“, отсече той.

Във връзка с това, че от ДПС поискаха контролиран процес към политическа стабилизация на страната, Борисов коментира, че това е, което и той казва, да се насрочат предсрочни избори и тогава „гласът на народа и партиите, които определи, както ги определи, ще са длъжни да намерят разумно управление“.

Според него кабинетът на Пламен Орешарски от първия ден няма одобрение, защото не е спечелил парламентарните избори.

Да се дръпне Станишев от управлението, да се стабилизира партията, да се стабилизира левицата, да има силно ляво, да има силно дясно, да има силно в центъра движение и оттам нататък всеки лидер трябва да поеме отговорност, за да няма избори до дупка, призова лидерът на ГЕРБ.

„Не може да не те искат вътре в партията, в партията не можеш да станеш пръв, а искаш да си пръв в държавата, искаш да определяш какво да се случва в държавата, защото адски наивно ми звучи 34 хиляди души да са се объркали, единственият разумен изход е оставка и предсрочни избори. Както ни наредят хората след това, да проявим зрялост, мъдрост, да седнем и да видим какво да правим“, добави той.

„Ако не се оттеглят всички, трябва да знаят, че те са разсипали държавата, и ако не се оттеглят, няма да участвам в никакви консултации, всеки трябва да си понесе пасивите за тези още няколко месеца управление“, отсече още лидерът на ГЕРБ.

Борисов беше категоричен, че не е говорил с ДПС, нито ще инициира среща, защото е в опозиция.

Според него, ако ДПС продължава да стои зад правителството, ще понесе тежки последствия.

„Няма да е честно следващото правителство да работи с бюджет, оставен от това, и заради това трябва още днес да подадат оставка и да се направи служебно правителство, като съм съгласен, че трябва да се направят между първите партии консултации и да се подготви такова служебно правителство, макар че това си е право на президента“, каза още Борисов.

Той призна, че членове на ГЕРБ са участвали в протеста вчера.

„Аз не обичам протестите. Уличният натиск, държава, която влиза в световните новини с демонстрации и ограден като концлагер парламент, това гони инвеститорите, аз обичам спокойствие, за да работят хората спокойно“, коментира той. Според него има и опасност Брюксел да спре финансирането по оперативните програми.

Този път няма да ни стигнат 9 месеца да ги пуснем, а това ще удари по джоба на всеки“, изтъкна той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати