20 Април 2024 г. Събота

Удо Фойгт - първият германски неонацист евродепутат

2014-05-29 06:22:33

Удо Фойгт. Снимка: архив, Reuters

Със само един процент от гласовете на европейските избори в неделя Удо Фойгт е първият избран германски неонацист, който влиза в Европейския парламент, пише Яник Паске от Франс прес.

Син на член на щурмовите отряди на нацистката партия, 62-годишният Фойгт преди десет години беше осъден, защото обяви Хитлер за "велик държавник".

В миналото този мъж с прошарени коса и мустаци постави под съмнение мащабите на Холокоста, поиска реституция на германските земи, изгубени след 1945 г. и призова избирателите към "въоръжена борба" преди парламентарните избори. Заради това той отново беше осъден.

Сред многобройните други провокации на Фойгт е и предизборен плакат, показващ го възседнал мотоциклет под лозунга "Пълна газ", който беше закачен точно пред еврейския музей в Берлин малко преди местни избори през 2011 г.

Бивш председател на германската Националдемократическа партия /НДП/, която оглавяваше в продължение на 15 години, Фойгт, който е авиационен техник, завършил политически науки, оглави листата на тази открито расистка, антисемитска и ревизионистка формация на европейските избори.

Въпреки посредствения резултат, постигнат от партията му в неделя, Фойгт ще заседава в Брюксел благодарение на реформа на германската избирателна система, която въвежда пропорционалното представяне на изборите, без да фиксира минимален праг.

Това ще бъде първия мандат в ЕП за родения в Западна Германия политик, установил се в Берлин.

Неговата партия, създадена през 1964 г. от бивши функционери на нацистката партия, е обект на съдебна процедура с цел нейната забрана в Германия след серия от расистки престъпления, извършени от приближени на националдемократите.

"Ние искаме една Европа на отечествата, а не /Европа/, подвластна на брюкселските диктатори", заяви Фойгт, който на 16 години стана член на НДП, на сайта на партията си.

Той иска да води разговори с други европейски депутати от крайната десница, може би с избраниците на Златна зора, гръцките неонацисти.

За тези европейски избори НДП води кампания главно под лозунга "Пари за маминка /визирайки германските пенсионери и германските майки/, а не за ромите".

Начело на НДП от 1996 г. до 2011 г. Удо Фойгт се ползваше с безспорен успех, успя да утрои партийните редици и пусна корени трайно в някои части на бившата ГДР.

Маргинализирано на национално ниво, неонацисткото движение наброява няколко регионални депутати в тези необлагодетелствани райони.

Фойгт се опита да изчисти имиджа на партията си, като помоли бръснатите глави да останат зад кулисите, докато той се появяваше винаги с костюм.

Той беше "свален" от председателския пост преди три години в резултат на вътрешни ежби, които са типични за германската крайна десница.

В миналото друга германска партия от крайнодесния спектър - Републиканер - изпрати депутати в ЕП, но партията не бе смятана за неонацистка. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати