19 Април 2024 г. Петък

Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без ултиматуми, каза Местан

2014-05-28 14:28:20

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че не вижда вариант кабинетът да изкара пълен мандат, защото "такива са политическите реалности".

„Ремонт на кабинета, актуализирани или задължителни 4-5 неща, които този кабинет и този парламент трябва да направят преди предсрочен вот; незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината са все опции, които са отворени за ДПС", разясни Местан.

„Трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция, не в резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но губят над 400 000 гласа в сравнение с една година“, посочи той.

Местан каза, че не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в тази ситуация.

Ние сме ограничени от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласим с ултимативни искания още днес, незабавно разпускане на парламента, каза той.

Местан обаче беше категоричен, че ДПС няма да бъде първопричината и още днес да реши проблема със съдбата на кабинета „Орешарски“, защото „сме ограничени от силната подкрепа на избирателите си“.

Лидерът на ДПС очаква инициативата за съдбата на правителството да дойде от мандатоносителя БСП.

ДПС е отворена за разговори, за намиране на полезен за България изход от тази ситуация, за постепенен преход на стабилизиране на политическата ситуация в страната, каза той.

Според Местан има нужда от такива разговори, но препоръча на политическите сили по-малко емоция и победителите от ГЕРБ да отчетат своята загуба от близо половин милион гласоподаватели.

Лидерът на ДПС още не е разговарял с председателя на БСП Сергей Станишев.

Той обаче е разговарял с президента, който се е срещнал и с Бойко Борисов за резултатите от вота. Плевнелиев не бил говорил още със Станишев, но се очаквала и такава среща.

Местан каза, че има нужда от спешни мерки от страна на кабинета сега, за тази бюджетна година.

Той заяви, че оценява изключително позитивно хода на Делян Пеевски да се откаже от евродепутатското място в полза на екоминистъра. Госпожа Искра Михайлова ще бъде един от най-успешните представители на ДПС в ЕП, убеден е той.

Местан заяви, че не е разговарял с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Днес ще видя г-н Доган, съобщи той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати